Najnovije

BAJDEN GURNU EVROPU U KATASTROFU: Sankcije protiv Rusije su – zamka koju je Zapad sam sebi postavio

Sankcije Sjedinjenih Država i njihovih saveznika Rusiji dovešće do toga da će zapadne zemlje upasti u zamku, objavio je The Guardian.

 „Značaj Rusije za ceo svet prevazilazi njenu veličinu kao jedanaeste najveće svetske ekonomije. Preorijentacija ruskog izvoza nafte, gasa i uglja iz SAD i EU na azijske uvoznike biće veliki ekonomski šok", ocenio je londonski list.

Komentarišući odluku Rusije da neprijateljskim zemljama uvede plaćanje gasa u rubljama, isti list je ukazao da će visoke cene energenata vratiti investicije u rudarsku industriju, što će značiti rizik za trend tranzicije planete ka čistoj energiji.

The Guardian navodi da je Rusija izvor najvažnijih minerala i da više od 25 afričkih zemalja uvozi više od trećine pšenice iz Rusije.

I upozorava: „Vašington ima moć da izvrši pritisak na globalni finansijski sistem, ali SAD često ne mogu da odlučuju o ciljevima. Rusija će biti u stanju da razvija nove tehnologije i da zahvaljujući njima izađe iz geopolitičkog kaveza“.

 U spočitavanje Bajdenu se upustio i američki Politico.

Podsetivši da se američki predsednik proglasio se za spasioca Evrope od energetske zavisnosti od Rusije, upozorio je da – iako je Vašington spreman da pomogne Evropskoj uniji da se oslobodi zavisnosti od ruskog goriva i da na evropska tržišta isporuči dodatnih 15 milijardi kubnih metara gasa, što je 40 odsto ukupne potrošnje gasa u EU – uopšte neće biti lako nabaviti tolike količine „plavog goriva“:

„Biće potrebno ubediti Aziju da odustane od već rezervisanih isporuka, odnosno da svoj tečni gas prepusti EU.

Prema Međunarodnoj agenciji za energetiku, ako EU stegne kaiš i brzo pređe na obnovljivu energiju, zavisnost od ruskog gasa ove godine može da se smanji samo za trećinu, a ne za dve trećine, kako veruje Brisel.

Američki predsednik je posle pregovora sa liderima EU obećao da će osloboditi Evropsku uniju ruskog gasa „mnogo pre 2030.“

Jezivi snimak uništene baze ukrajinskog bataljona gde je poginulo 37 boraca pogledajte OVDE.

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA