Najnovije

VELIKO PREGRUPISAVANJE NA FRONTU: Rusi prebacuju snage sa severa - ovo je glavna meta završnih operacija

Pregrupisavanje ruskih trupa na kijevskom i černigovskom pravcu potrebno je radi intenziviranje dejstava u prioritetnim oblastima za završetak operacije oslobađanja Donbasa, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

General je objasnio da je u prvoj fazi specijalne operacije bilo planirano da se neprijatelj primora da koncentriše svoje snage, sredstva, resurse i vojnu tehniku za držanje velikih naselja na ovim pravcima, uključujući i Kijev.

"Vezati ih na bojnom polju bez napada na ove gradove, kako bi se izbegli gubici među civilnim stanovništvom, te naneti takav poraz oružanim formacijama kijevskog režima koji mu ne dozvoljavaju da koristi ove snage na glavnom pravcu operacija naših Oružanih snaga u Donbasu. Svi ovi ciljevi su ostvareni“, rekao je Konašenkov.

Razvijajući ofanzivu, ruske oružane snage su probile odbranu neprijatelja, prešle reku Šajtanku i bore se na periferiji Velike Novoselke, te su napredovale osam kilometara u rejonu naselja Zolotaja Niva, rekao je Konašenkov.

„Oružane snage Ruske Federacije, razvijajući ofanzivu, probile su dobro utvrđenu odbranu neprijatelja, prešle reku Šajtanku i bore se sa jedinicama 53. Mehanizovane brigade na obodu naselja Velika Novoselka. Napredovanje je iznosilo osam kilometara. Na ovom području uništeno je do 50 ukrajinskih vojnika, tri tenka, pet borbenih vozila pešadije, osam vozila različite namene“, rekao je on.

Ruski borbeni avioni i dronovi uništili su 69 ukrajinskih vojnih objekata tokom poslednjeg dana, rekao je Konašenkov.

„Tokm dana operativno-taktička avijacija uništila je 69 vojnih objekata Ukrajine. Među njima su tri komandna mesta, dve instalacije višecevnih raketnih sistema, osam skladišta municije i raketnog i artiljerijskog naoružanja i 52 uporišta i područja koncentracije vojne tehnike“, rekao je on.

Konašenkov je napomenuo da je ruska vojska od početka specijalne operacije u Ukrajini uništila: 124 aviona i 77 helikoptera, 214 protivvazdušnih raketnih sistema, 323 bespilotne letelice, 1.767 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, 186 VBR-ova, 741 oruđe artiljerije, kao i 1657 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Srpske snimke ukrajinskog zločina u Donjecku pogledajte OVDE.

Izvro: Vostok

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA