Najnovije

TO ĆE BITI KRAJ NACISTIMA: "Rečeno im je, ali niko se nije predao. To je bila poslednja ponuda"

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je da se u Ukrajini bori 6.824 stranaca iz 63 zemlje.

Foto: RIA

Prema podacima tog ministarstva, 1.035 stranih plaćenika je “uništeno”, dok je nekoliko hiljada njih ostalo i bori se na strani Volodimira Zelenskog. Takođe, 400 stranih boraca je u Mairiupolju gde, kako navodi rusko ministarstvo, nacionalisti i neonacistički borci odbijaju da se predaju.

Prema objavljenim podacima, najviše stranih boraca koji ratuju u Ukrajini je iz Poljske i to njih 1.717, dok je oko 1.500 došlo iz SAD, Kanade i Rumunije. Oko 300 je došlo iz Velike Britanije i Gruzije, dok je 193 stiglo s teritorije Sirije koja je pod kontrolom Turske.

Portparol ruskog ministarstva odbrane, general Igor Konašenkov, rekao je da je 1.035 stranih boraca stradalo od strane ruske vojske, a da je njih 912 pobeglo iz Ukrajine, što znači da je 4.877 aktivnih “slučajeva” stranih boraca na teritoriji Kijeva, Harkova, Odese, Nikolaeva i Mariupolja.

"Većina dolazi iz evropskih zemalja, kao i iz Kanade”, rekao je ruski general koji je dodao da je ruska vojska presrela njihovu komunikaciju koja se odvijala na šest različitih jezika.

Takođe, ruski general navodi i da je vojska Rusije ponudila svim stranim plaćenicima koji se bore u okolini železare Azovstal da polože oružje i da se predaju kao i da je to bila poslednja ponuda. “Rečeno im je da im je život zagarantovan, ako se predaju” dodao je Konašenkov.

“Ali, ni jedna takva predaja nije zabeležena, a pucnjava oko Azovstala se i dalje čuje. U slučaju daljeg otpora, svi će biti uništeni”, zaključio je on, a prenosi Raša tudej.

Velika grupa ukrajinskih militanata – njih do 400 - pokušala je da se probije sa strane luke Mariupolja do metalurškog kombinata „Azovstalj“ u kojem su opkoljeni ostaci regularne ukrajinske armije i nacističkog puka „Azov“. Snimak možete pogledati OVDE.

Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA