Najnovije

DR IVAN PAJOVIĆ: Krvavi američki biznis preko tuđih leševa

Biznis iznad svega – tako bi se mogao ukratko definisati osnovni princip delovanja i model razvoja Amerikanaca. Prošle godine vojna pomoć Ukrajini koja je stigla iz SAD porasla je dvostruko, na 650 miliona dolara. Ali ove godine američki vojnoindustrijski kompleks je od predsednika Bajdena dobio veliki poklon: odluku o isporučivanju Ukrajini oružja u vrednosti od čitavih 750 miliona dolara. 

Piše: dr Ivan Pajović

Ovu sumu će praktično između sebe podeliti samo dve kompanije. Jedna od njih, Rejton Tehnolodžiz (Raytheon Technologies), ostvaruje 90% prihoda od državnih narudžbina, koje su uglavnom namenjene agresivnom nastupu SAD u spoljnoj politici. Ono što donosi najveću dobit je protivtenkovski raketni kompleks DŽevelin (Javeline), kojim se u poslednje vreme najviše ponose Ukrajinci. Samo ovaj model oružja donelo je korporaciji oko milijardu ipo dolara. 

Naravno, sve to ne prolazi bez korupcije, jer veliki biznis uvek ide pod ruku sa velikom politikom. Drugim rečima, velike korporacije se nalaze pod zaštitom američkog establišmenta. Samo prema javno dostupnim podacima, senator Ričard Blumental je od kompanije Rejton Tehnolodžiz dobio za svoju predizbornu kampanju 258.000 dolara. Pre oko pet godina Blumental je započeo aktivno lobiranje za dostavu oružja Ukrajini, naročito sistema DŽevelin i Stinger, opravdavajući to narastajućom agresivnošću Kremlja. 

Ovo je samo jedan od primera, jer američki vojnoindustrijski kompleks raspolaže jednim od najvećih potencijala za lobiranje u Vašingtonu i svake godine troši desetine miliona dolara na ostvarivanje svojih interesa ovakvim putem. On motiviše američki establišment da se što aktivnije meša u različite međunarodne krize kako bi u određene regione slao oružje ili same američke trupe, pa samim tim neprekidno uvećavao svoj dohodak na račun američkih poreskih obveznika. 
Tehnika koja je već bila na upotrebi kod američke vojske biće upućena Ukrajini i potrošiće se u ratnim dejstvima. Isto važi i za „rupe” u naoružanju koje će se pojaviti u armijama Poljske, Češke, Slovačke… zbog isporuke oružja ukrajinskoj strani. U isto vreme, američki vojnoindustrijski kompleks će biti zatrpan novim porudžbinama, a vojska SAD će se modernizovati. 

Zbog ukrajinske krize vrednosti akcija velikih vojnoindustrijskih kompanija kao što su Rejton Tehnolodžiz, Lokid Martin i dr. porasle su oko 40–50% za samo pola godine. Vrednost četiri najveće kompanije narasla je na oko 100 milijardi dolara. Investitori očigledno računaju ne samo na otezanje ukrajinske krize, već i na haotičnost i nepredvidivost u celom svetu, na osnovu čega će narastati tražnja za američkom ratnom tehnikom. Velika zarada se smeši zahvaljujući globalnim konfliktima i mnoštvu izginulih ljudi.

U međuvremenu Bela kuća je iznela projekat budžeta za sledeću godinu u kom će troškovi za vojne potrebe biti rekordni, a deficit će preći trilion dolara. Budžet namenjen Pentagonu u ovoj godini čini 770 milijardi dolara, a taj novac se, ironično rečeno, mora „pametno” potrošiti.

Ovakav američki krvavi biznis traje više od dvadeset godina. Amerikanci prvo izazivaju konflikt, a onda pod izgovorom borbe za slobodu, demokratiju i ljudska prava prodaju oružje zaraćenim stranama. SAD su bez sumnje najveći ratni zločinac na svetu, jer je zbog ovakvog ponašanja do sada poginulo oko 20 miliona ljudi. Irak, Libija, Sirija, Avganistan… sve su to bile „resursne kampanje”. Po pravilu, posle ulaska američke vojske gasne i naftne kompanije prelazile su pod kontrolu Vašingtona. Amerikanci su na crnom tržištu prodavali naftu talibanima i Islamskoj državi, protiv kojih su ratovali. 

U isto vreme, SAD žele da primenom sankcija zbog rata u Ukrajini slome jednog od glavnih konkurenata, ruski vojnoindustrijski kompleks ograničavanjem i remećenjem njegovih lanaca snabdevanja, naročito u sferi elektronike. Cilj sankcija je i obuzdavanje glavnog ruskog izvora finansija, a to je energetski sektor, premda će za to trebati mnogo više vremena.

U svrhu ovakvog delovanja Amerikanci na mnogim mestima u svetu zadržavaju neki oblik zamrznutog ili tinjajućeg konflikta, kako bi ga, u svrhu svojih grabežljivih interesa, po potrebi razbuktali. To važi, nažalost, i za region Balkana. 

Tekst je pisan isključivo za portal Pravda, prenošenje je zabranjeno bez saglasnosti redakcije. 

Ostale tekstove dr Ivana Pajovića čitajte OVDE.

Kako izgleda podzemlje Azovstala pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA