Najnovije

UJEDINJENJE MOLDAVIJE I RUMUNIJE: Samo jedna stvar je potrebna za to

Predsednica Moldavije Maja Sandu rekla je da je ujedinjenje njene zemlje sa Rumunijom moguće samo uz podršku stanovništva ovoj ideji.

Moldavija (Foto RIA FAN)

Ranije je bivši premijer Moldavije Jurie Leanca rekao da bi ta zemlja trebalo da se ujedini sa Rumunijom kako bi dobila zaštitu NATO i EU od navodne vojne pretnje.

"Ovo se može desiti samo uz podršku naroda. Kada narod kaže da to želi, to će se i desiti. Sve dok to narod ne želi ili ne postoji kritična masa ljudi koji podržavaju ovaj cilj", rekla je Sandu u emisiji TV kanala Jurnal TV, odgovarajući na pitanje kada može doći do ujedinjenja dve zemlje.

Prema lokalnom zakonodavstvu, takva pitanja treba da budu iznesena na referendum.

Rumunija je 1918. poslala trupe na teritoriju savremene Moldavije, a Teritorijalni savet, stvoren u Kišinjevu, glasao je za ujedinjenje sa susednom državom. Od juna 1940. godine teritorija savremene Moldavije nije u sastavu Rumunije. Na teritoriji obe zemlje postoje pristalice ideje „unionizma“, odnosno ujedinjenja Rumunije i Moldavije likvidacijom ove druge kao posebne države. Prema istraživanjima javnog mnjenja, više od 50 odsto stanovništva Moldavije je protiv ujedinjenja sa Rumunijom, pišu RIA Novosti.

O odluci Bundestaga u vezi sa Ukrajinom pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA