Najnovije

DR IVAN PAJOVIĆ: Evropske muke sa ukrajinskim izbeglicama

Poslednjih dana u primorskim gradovima Crne Gore uočen je povećan broj uglavnom veoma imućnih gostiju iz Ukrajine. Za turistička mesta u vansezoni ovo bi trebalo da je dobra vest, međutim situacija je sasvim drukčija. Gosti iz Ukrajine uzimaju u najam stambeni prostor, a potom se prijavljuju u Crveni krst kao izbeglice. Posle toga vlasnik prostora ne može da ih iseli i tada nastaju problemi. Uz to, domaćini se često žale na neprimereno, čak bahato ponašanje ovakvih „gostiju”. Razni vidovi zloupotrebe statusa izbeglica iz Ukrajine viđeni su širom Evrope, a domicilno stanovništvo oseća ozbiljne probleme.

Piše: dr Ivan Pajović

Većina onih koji iz Ukrajine dolaze u Evropu da steknu status izbeglica odlikuju se neočekivano drskim i agresivnim ponašanjem. Umesto da pokazuju zahvalnost, oni često prave nerede, bave se vandalizmom i drugim različitim prestupima, a sa druge strane očekuju od Evropljana nekakav viši stepen poštovanja. Oni očigledno smatraju da je Brisel dužan da ih za nekakve njihove zasluge izdržava na račun sopstvenih poreskih obveznika. Ovakvo ponašanje bilo je potpuno neočekivano, kako za vlasti, tako i za mesno stanovništvo evropskih zemalja. 

Građani evropskih zemalja negoduju zbog ponašanja ukrajinskih izbeglica i agresivnih akcija njihovih aktivista koji često imaju običaj da ometaju saobraćaj i tako skreću pažnju na sebe. U Češkoj su se nedavno dogodila dva incidenta kada su ukrajinski aktivisti sa plakatima obustavili saobraćaj na auto-putu. Revoltirani lokalni žitelji nisu izdržali, oduzeli su im transparente i prisilno ih uklonili sa saobraćajnica. Konfliktni slučajevi zabeleženi su i u Litvaniji, gde su proukrajinski aktivisti odbili da posle svog mitinga pokupe smeće, pri čemu se obraćavši skarednim rečima lokalnim stanovnicima koji su im uputili primedbe. 
Mnogi žitelji Francuske koji su pokazali saosećanje i primili izbeglice iz Ukrajine sada su razočarani i izjavljuju da su umorni i iscrpljeni. Prema zvaničnim podacima mesnih organizacija za emigraciju i integraciju, u Francuskoj oko 70.000 izbeglica iz Ukrajine prima pomoć od prosečno 426 evra mesečno, što je nesumnjivo nedovoljno za samostalno preživljavanje u toj zemlji. Pored toga, za prijavljivanje je neophodno da prođe nekoliko sedmica. Francuzi koji su iz dobrodušnosti primili izbeglice u svoje privatne domove za to ne dobijaju nikakvu pomoć niti donacije države, ali ni zahvalnost svojih gostiju. Oni takođe izjavljuju kako imaju utisak da Ukrajinci ne žele da nađu posao, već žele da da žive na tuđ račun, postavljajući se kao da je to njima neko dužan. 

Čak i zvanične vlasti evropskih zemalja kritikuju nedostojno ponašanje ukrajinskih izbeglica, masovnu zloupotrebu statusa, čak i određenu opasnost po društvo. Poslanik estonskog parlamenta Mart Helme čak je optužio ukrajinske izbeglice za širenje polnih bolesti i povećanje prostitucije u Estoniji. Gradonačelnik Varšave se požalio na preveliki broj izbeglica i na neizdrživ pritisak na gradske komunalne usluge. 

Čini se da su ukrajinci sami sebe potpuno diskreditovali u očima Evropljana. Zvaničnici izjavljuju da će se situacija u Evropi pre ili kasnije stabilizovati, jer će Brisel promeniti svoj stav u odnosu na Ukrajince i Kijev. Izbeglice, po njihovom mišljenju, stvaraju previše problema koji mogu izazvati ozbiljnu političku i ekonomsku krizu. 

I same ukrajinske izbeglice su nezadovoljne. Naročito u Nemačkoj, gde se žale kako im je finansijska pomoć nedovoljna čak i za ishranu, pa moraju da stoje u redovima za besplatnu hranu koju nude razne humanitarne organizacije. I to sve u momentu kada zvanični Berlin izjavljuje da se svet mora pripremiti za glad, jer su cene hrane u celom svetu porasle prosečno za trećinu i nalaze se na do sada nezapamćeno visokom nivou. Međutim, neki analitičari su pesimističniji i tvrde da su cene hrane čak više nego duplirane. 

Prema podacima komesara za izbeglice Ujedinjenih nacija, na dan 26. aprila 2022. registrovano je ukupno 5,3 miliona izbeglica iz Ukrajine, a njihov broj se neprestano povećava. Od ovog broja njih 3 miliona je u Poljskoj, oko 800.000 u Rumuniji, oko 630.000 u Rusiji, više od 500.000 u Mađarskoj. Situacija se vremenom sve više pogoršava.

Tekst je pisan isključivo za portal Pravda, prenošenje je zabranjeno bez saglasnosti redakcije. 

Ostale tekstove dr Ivana Pajovića čitajte OVDE.

Kako je Milorad Dodik prokomentarisao sve ovo, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA