Najnovije

KINESKI PUKOVNIK: ”Sada smo najbliže nuklearnom ratu u istoriji“

Zapad mora da posluša upozorenja Rusije da bi izbegao katastrofu. Ovakve ocene je izneo penzionisani pukovnik kineske vojske DŽou Bo.

Foto: pixabay.com

Moskva je poslednjih godina upozoravala Zapad na posledice moguće eskalacije odnosa Rusije i NATO-a.

Prema ocenama koje je izneo DŽou Bo, zapadne zemlje su dužne da poslušaju reči Ruske Federacije kako bi sprečile potencijalnu nuklearnu katastrofu. Ovo prenosi South China Morning Post.

„Rusija stalno nagoveštava eskalaciju i moguću upotrebu nuklearnog oružja. Možda je to blef kako misle na Zapadu, ali šta ako nije? pita kineski analitičar.

DŽou Bo je naveo da se u svetlu sadašnjeg niskog nivoa odnosa Rusije i Sjedinjenih Država naslućuju analogije sa karipskom krizom.

Iako je 60-ih godina prošlog veka američki predsednik DŽon Kenedi imao hrabrosti da se sa sovjetskim liderom Nikitom Hruščovom dogovori o uklanjanju sovjetskih projektila sa Kube u zamenu za obećanje SAD da neće vršiti invaziju na ovo ostrvo, danas je sve više izgleda za direktan rat SAD i Rusije.

Aktuelni šef Bele kuće DŽo Bajden se previše provokativno ponaša prema Rusiji.

„Sada smo bliže nuklearnom ratu nego tokom Hladnog rata“, rekao je penzionisani pukovnik DŽou Bo.

Problem je što nije baš jasno kako smanjiti tenzije između Rusije i Sjedinjenih Država.

Kineski ekspert je naveo da bi kao prvi korak NATO mogao jednostrano da se obaveže da ni pod kojim okolnostima neće prvi upotrebiti nuklearno oružje protiv Ruske Federacije. Bio bi to gest dobre volje sa kojim bi se počeli pregovori.

U drugom koraku, NATO bi mogao da se obaveže da će zaustaviti svako dalje širenje u zamenu za obećanje Rusije da neće biti prva koja će upotrebiti nuklearno oružje.

„Savez, koji bi mogao da poraste na 32 članice ako se pridruže Finska i Švedska, već je gigant.

Svi vojni savezi su kao pijavice koje žive od „pretnji“. Međutim, ako NATO mora da se širi zbog pretnje jedne zemlje, to više govori o njegovoj nesposobnosti nego o njegovoj snazi“, dodao je analitičar za kinesko izdanje.

Treći korak su pregovori o novim bezbednosnim mehanizmima u Evropi. Strane treba da zaključe nove sporazume koji ograničavaju raspoređivanje konvencionalnog i nuklearnog naoružanja.

DŽou Bo je uveren da će ova tri koraka spasiti svet od globalne nuklearne katastrofe.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba saopštio je juče nakon telefonskog razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom da u Ukrajinu stiže još teškog naoružanja. Više o tome pogledajte OVDE.

Izvor: Vebtribun

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA