Najnovije

FK-3 raketni štit neba Srbije

Predstavljeno naoružanje modernizovanih „migova 29” i „orlova”, naoružana domaća bespilotna letelica „pegaz” i, kao potpuno iznenađenje, američka oklopna vozila za vojnu policiju.

FK-3 (Foto: Jutjub)

Oružje o kom se dugo govorilo, kineski raketni protivvazduhoplovni sistem FK-3, kupljen za potrebe Vojske Srbije, više nije tajna. Predstavljen je u subotu na prikazu sposobnosti VS „Štit 2022” na Vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici. Vojska poslednjih godina često priređuje slične događaje, pa i vežbe s bojevim gađanjem, ali je ovaj skup, koji je privukao hiljade građana, do sada najznačajniji po prikazanim novitetima sistema odbrane, pre svega zbog pomenutog raketnog sistema.

Naime, nabavkom FK-3 kompletiran je sistem slojevite protivvazduhoplovne odbrane (PVO) Srbije. Iako se taj sistem naoružanja vodi kao sistem srednjeg dometa, za naše uslove (veličina teritorije i oružanih snaga) može se reći da je reč o velikom dometu (100 kilometara po daljini i 27 po visini). Praktično, reč je svojevrsnom raketnom štitu Srbije, ispod kojeg su sistemi manjeg dometa, kao što su takođe novi artiljerijsko-raketni „pancir S-1” ruske proizvodnje (koji bi trebalo i da pruža blisku zaštitu sistema FK-3), kao i proverene rakete „neva” i „kub”. Tu su i artiljerijski i raketni sistemi malog dometa, među kojima se izdvaja novi domaći „pasars”, koji čine i top „bofors” kalibra 40 milimetara i rakete (u zavisnosti od verzije – „strela 2M”, „mistral” ili RLN-TK).

Promociji FK-3 prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministarka privrede Anđelka Atanasković, direktor BIA Bratislav Gašić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i, naravno, načelnik Generalštaba VS general Milan Mojsilović. Program je počeo nastupom avijacije, nebo je grmelo od zvuka mlaznih motora „migova 29”, „orlova” i drugih aviona, a zatim su uz upotrebu helikoptera nastupili specijalci 63. padobranske i 72. brigade za specijalne operacije. Naravno, učestvovali su i pripadnici Kopnene vojske VS sa svojim novim „oklopom”, sredstvima kao što su borbena vozila „lazar”, „miloš” ili samohodne haubice „nore”.

Visoke zvanice su po okončanju aktivnog dela prikaza, koji su posmatrale sa posebne bine, obišle učesnike, što je za novinare bila prilika da, između ostalog, izbliza vide savremene lake protivoklopne raketne sisteme „kornet”. Važni gosti i predstavnici medija su se zatim uputili prema području do tada zatvorenom za prilaz. Na kraju stajanke, iza niza izložene vojne tehnike, nalazio se FK-3.

Ovaj, u pravom smislu reči, sistem naoružanja, čini više vozila, za ovu priliku „raštrkanih” po aerodromu, na kojima su njegovi segmenti – lanseri, prepoznatljivi po četiri cevi usmerene ka nebu u kojima su rakete, radari koji su ovom prilikom uključeni i okretali su se oko svoje ose, komandno mesto i logistička sredstva.

Predsednik Vučić i zvanice uputili su se prema komandnom vozilu, koji na prvi pogled deluje kao kamion sa zatvorenim „teretnim” prostorom u koji su ušli samo neki od važnih gostiju. Unutra je srce sistema, elektronika. Nema mnogo mesta u kabini i, naravno, nije bilo dozvoljeno snimanje njene unutrašnjosti. Ali zato su predstavnici medija prvi put mogli da izbliza snimaju ostale segmente FK-3, a tog posla su se vrlo temeljno prihvatili i pojedini vojni atašei koji su prisustvovali ovom važnom događaju. Predsednik Srbije, po izlasku iz komandne kabine, nije želeo da govori o ceni FK-3, ističući da te podatke ne otkrivaju ni druge države, ali je naglasio da je ovaj sistem nabavljen „veoma, veoma povoljno”.

Dok se o nabavci ovog raketnog sistema dugo pričalo, posebno kada su ga nedavno kineski vojni transportni avioni isporučili Srbiji, potpuno iznenađenje je bilo američko lako oklopno vozilo „berket”, nabavljeno za potrebe vojne policije i predstavljeno među silnom izloženom tehnikom. U vreme kada se o nabavkama naoružanja toliko javno spekuliše, slika „berketa” se tek noć uoči skupa u Batajnici pojavila na društvenim mrežama.

Prvi put je predstavljeno i naoružanje kojim će biti opremljeni modernizovani „migovi 29”, uključujući i rakete vazduh–vazduh velikog dometa. Takođe, biće u mogućnosti i za dejstvo po ciljevima na zemlji u neuporedivo većoj meri nego do sada, tako da VS sada nesumnjivo ima i te kako respektabilnu eskadrilu višenamenskih borbenih aviona. Prikazan je i modernizovani „orao”, s paletom naoružanja.

Svoju premijeru, u obilju noviteta, imala je domaća bespilotna letelica „pegaz”, razvijena u saradnji s kineskim stručnjacima, koja je prvi put prikazana s naoružanjem, malim raketama vazduh–zemlja. Na jednom delu aerodroma napravljen je „ring”, ograđeni prostor u kome je posada tenka T-72MS energičnom vožnjom „orala” zemlju koja je letela na sve strane, na oduševljenje publike. A među okupljenima je bilo mnogo tinejdžera i dece, tako da će VS u budućnosti, između ostalog i odličnom organizacijom ovog događaja, sigurno nekima od njih ojačati svoje redove.

Ugovaraju se „rafali”, pregovara se o „tajfunima”

Predsednik Vučić najavio je dalje jačanje VS. Prema njegovim rečima, početkom sledeće godine mogla bi i da se ugovori kupovina šest ili 12 novih „rafala”, francuskih višenamenskih borbenih aviona, a s Velikom Britanijom će se pregovarati o kupovini eskadrile korišćenih „jurofajter tajfuna”, takođe savremenih letelica iste kategorije. Državni i vojni vrh u poslednje vreme govori i o kupovini eskadrile lovačko-bombarderske avijacije, što je Vučić i u Batajnici potvrdio, navodeći da bi VS trebalo nešto kao kineski L-15 (školsko-borbeni avion), uz ogradu da se za sada nije pregovaralo o kupovini tog konkretnog vazduhoplova.

U Kini pogodili cilj udaljen 97 kilometara

Nenad Miloradović, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse, izjavio je za TV Pink da su pripadnici VS u Kini prošli obuku u rukovanju u FK-3, da su gađali ciljeve u vazdušnom prostoru, pri čemu su uništili jedan od njih na daljini od čak 97 kilometara. On je istakao i da su radari ovog sistema veoma otporni na ometanje i da je dobro zaštićen od dejstva protivradarskih raketa.

O dešavanjima u Donbasu pročitajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA