Najnovije

SPC na KiM prekinula kontakte sa vlastima u Prištini

Srpska pravoslavna crkva na Kosovu i Metohiji prekinula je kontakte sa vlastima u Prištini zbog „nečuvenog kršenja vladavine prava i verskih sloboda”, objavljeno je na Tviter nalogu manastira Visoki Dečani.

Visoki Dečani (Foto: Jutjub)

U objavi se navodi da otvorena etnička i verska diskriminacija prema SPC nanosi štetu svim građanima KiM.

„U situaciji otvorenog nepoštovanja sudskih odluka od strane privremenih institucija u Prištini i potpisanih sporazuma koje garantuju EU i OEBS, SPC je upozorila međunarodne predstavnike na potrebu za posebnim mehanizmima zaštite”, navedeno je u objavi, prenosi Tanjug.

Manastir Visoki Dečani objavio je i fotografiju upravo objavljenog izveštaja Stejt departmenta o verskim slobodama na KiM za 2021. godinu u kojem je iznet kritički stav zbog nesprovođenja odluke ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine, prema kojoj su 24 hektara zemlje vlasništvo manastira.

Pokrenuta istraga protiv Opštine Dečani zbog manastira

Osnovno tužilaštvo u Peći pokrenulo je istragu protiv opštine Dečani zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine kojom je utvrđeno da 24 hektara zemlje i šume pripada srednjovekovnim pravoslavnom manastiru Visoki Dečani, rekao je za Radio Slobodna Evropa glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Peći Agim Kurmehaj.

„Da, započeli smo istragu. U tom pravcu se preduzima nekoliko akcija”, rekao je Kurmehaj.

Lokalne vlasti u Dečanima odbijaju da sprovedu odluku o vraćanju zemljišta Visokim Dečanima jer smatraju da ta imovina nikada nije pripadala manastiru, prenosi Tanjug.

Ocenjuju i da je Ustavni sud legalizovao odluku bivšeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Slobodana Miloševića iz 1997. godine, kada je odlučio da tu imovinu pokloni manastiru Visoki Dečani.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je u nekoliko navrata izneo stav da je odluka Ustavnog suda Kosova o manastiru Visoki Dečani zasnovana na „diskriminatorskoj” politici Vlade Srbije iz 1997. godine, kada je sporna zemlja poklonjena manastiru.

Međunarodna zajednica godinama poziva kosovske vlasti da sprovedu odluku Ustavnog suda i dozvole manastiru Dečani da upiše zemlju u katastar.

Ambasadori zemalja Kvinte su u maju pozvali Vladu Kosova da bez odlaganja i u potpunosti izvrši zakonit upis zemljišta manastira Dečani.

Reči Dritana Abazovića o patrijarhu Porfiriju pročitajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA