Najnovije

BIVŠI KANDIDAT ZA PREDSEDNIKA SAD: ”Laže svako ko tvrdi da je Amerika i dalje jedna i nedeljiva”

Sve manje Amerikanaca je ponosno na svoju zemlju i sve manje ihveruje u ispravnost njenog razvoja, čak smatraju da bi lagali kad bi tvrdili da je jedna i nedeljiva, napisao je u kolumni za The American Conservative Patrik Bjukenen.

Foto: Jutjub

Ovaj bivši kandidat za predsednika SAD, podsetio je na roman Stivena Beneta „Đavo i Danijel Vebster“, u kome u kome se navodi: ako odete do groba državnog sekretara Vebstera i pozovete ga, čućete pitanje: „Kako je naša Unija?“.

Na to treba odgovoriti da je Unija „jedna i nedeljiva“, inače će Vebster ustati iz groba.

„Ali, danas odgovoriti Vebsterovoj duši da je Amerika (Unija) nedeljiva i nepokolebljiva, značilo bi – lagati“, nastavio je Bjukenen.

Prema njegovim rečima, sada su podele u američkom društvu slične onima koje su bile pre građanskog rata.

On je naveo podatke iz Galupove ankete, prema kojoj je 38 odsto Amerikanaca „izuzetno ponosno” na svoju zemlju, a 27 odsto „veoma ponosno”. Preostalih nešto više od trećine ispitanika je ili umereno u svojim osećanjima ili uopšte nije ponosno na Sjedinjene Države.

„U prošlosti su patriote činile u proseku 80 odsto stanovništva zemlje. Sada je njihov udeo pao na 65 odsto“, zaključio je Bjukenen.

On je za primer naveo još jednu studiju prema kojoj 85 odsto Amerikanaca veruje da se njihova zemlja kreće u pogrešnom pravcu.

Dodao je da rejting predsednika DŽoa Bajdena obara antirekorde, a da samo 15 odsto građana odobrava rad Kongresa SAD.

Istovremeno, Amerikanci najviše veruju malom biznisu, vojsci i policiji, a najslabije pozicije u društvu imaju – američki parlament i štampa.

Prema Bjukenenu, na ovakvo stanje uticali su kriza izazvama koronavirusom, zaoštravanje problema migracija, trgovina drogom, rekordna inflacija i rasprostranjeni kriminal.

Još je upozorio: „Američka politika je postala toksična. Tokom predizborne kampanje 2016. Hilari Klinton je polovinu pristalica Donalda Trampa nazvala `kantom smeća`, a ta fraza je postala krilatica“.

Bjukenen postavlja i pitanje: da li bi pobedu republikanaca na predstojećim izborima za Predstavnički dom bilo moguće nazvati „trijumfom američkog fašizma“?

Zapravo, ovo je – strahovanje demokrate/liberali bar pokušati da tako demonizuju republikance…

Izvor: Fakti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA