Najnovije

Siniša Mali najozbiljniji kandidat za premijera

U novu Vladu Srbije, koja bi trebalo da bude formirana najdalje do 15. avgusta ući će predstavnici manjina koje su bile na konsutacijama kod predsednika Srbije, ali ne i Koalicija Albanaca Doline koja je u startu izrazila želju za integraciju u vlasti, ali od lokala.

Foto: Ministarstvo finansija Republike Srbije

Gotovo izvesno je, kako navode izvori Danasa, da će i Socijalistička partija Srbije nastaviti da participira u vlasti, a da je najozbiljniji kandidat za mesto premijera aktuelni ministar finansija Siniša Mali.

“Tačno je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da su u opticaju četiri kandidata za mesto mandatara, od kojih su dva poznata javnosti, dva nisu i da među njima ima i nestranačkih eksperata, ali čini mi se u ovom trenutku da je ministar Mali na pragu da postane prvi čovek u Nemanjinoj 11. Informacije su da on već piše ekspoze, ali dok se konsultacije unutar SNS i šire ne završe i dok predsednik ne donese konačnu odluku teško je sa sigurnošću tvrditi ko će zaista biti novi premijer”, kaže izvor Danasa iz aktuelne vlade i dodaje da će pri donošenju konačne odluke Vučić svakako imati u vidu kako se razvija ukrajinska i ekonomska kriza.

Ukoliko se kriza ne bude smirivala njemu će, kaže trebati lojalan i stručan čovek, koji će na najbolji način moći da amortizuje posledice. A taj čovek,smatra sagovornik Danasa, po svemu sudeći, je Siniša Mali, uprkos tome što Vučić ima bezgranično poverenje i u aktuelnu premijerku Anu Brnabić.

Informaciju da je on najozbiljniji kandidat za sastavljanje nove vlade, pokušali smo da proverimo i kod samog ministra finansija, ali on nije odgovarao na naše porukei mejlove.

Uz ogradu da ne zna “šta je tačno u Vučićevoj glavi”, politički analitičar Đorđe Vukadinović, ipak, daje prednost Ani Brnabić nad ministrom finansija. On, ipak, ne isključuje potpuno ni mogućnost da premijersku palicu ponovo preuzme lider socijalista. No, kako kaže, verovatnije od toga je da će Dačić insistirati na nekom jačem ministarstvu.

“Ukoliko dobije to jače ministarstvo, broj ministarstkih mesta namenjenih socijalistima ostao bi kao i do sada , ili bi eventualno bio uvećan za još jedno mesto”, kaže Vukadinović i dodaje da mu je u ovom trenutku od kandidata za premijera zanimljivije ko će biti predsednik parlamenta.

Vučić bi, prema njegovim relima, napravio pravi potez kada bi mesto prvog čoveka skupštine prepustio manjinama i to SVM, i to Elviri Kovač.

“Na taj način amortizovao bi pretpostavljeni pritisak opozicije u skupštini “, ocenjuje Vukadinović.

Komentarišući najavu Miloša Vučevića da buduća vladajuća većina može da broji 130, 140 ili 160 poslanika, Vukadinović kaže da je jasno da bi većinu od 130 poslanika činila koalicija oko SNS i manjine( SVM, SPP i Tomislav Žigmanov), da bi većinu od 160 poslanika činio SNS, plus manjine, plus socijalisti, ali da nije jasno ko bi bio deo koalicije od 140 poslanika.

On veruje da je cij spominjanja većine od 140 psolanika bio samo da se “ubije cena socijalistima”, i da se spominjanjem te varijante mislilo možda na eventualnu koaliciju sa novim DSS ili SSP, ali da iako je ta varijanta moguća, ona u ovom trenutku nije i realna.

Ukoliko bi se išlo samo na koaliciju sa manjinama vladajuća većina bi u tom slučaju imala tanku podršku od 129 poslanika i činilo bi je 120 poslanika sa liste SNS, pet poslanika Saveza vojvođanskih Mađara, tri Stranke pravde i pomirenja i jedan poslanik koalicije Vojvođani, budući da je Aleksandar Olenik najavio da neće biti deo vlasti, dok Srbija ne uvede sankcije Rusiji. SDA Sulejmana Ugljanina ne samo što nije došla na konsultacije zbog žalosti za stradalima u Srebrenici, već nije izrazila ni želju da bude deo vlasti, dok je Koalicija Albanaca Doline zainteresovana za integraciju u vlasti,ali “odozdo”. Stranka polojnog muftije Muamera Zukorlića izrazila je želju da dobije ministarsko mesto, kao i DSZV Tomislava Žigmanova, dok je SVM i ovoga puta svoje želje zaustavila samo na mestima državnih sekretara.

Međutim,ukoliko bi se išlo na širu koaliciju sa socijalistima buduća većina imala bi tačno 160 poslanika i bila bi potpuno stabilna.

Sagovornici Danasa ubeđeni su da će se Vučić i naprednjaci opedeliti upravo za ovu drugu varijantu kako ne bi morali da strepe od eventualnih prebega i mogućnosti da neki zakon, iz pojedinačnih hirova, ili eventualnih prebega,ne dobije podršku.

Ako bi se išlo na ovo grupisanje parlamentarne većine, a s obzirom na to da je Vučić poručio da mandatar ne mora nužno biti iz SNS, u igri i dalje ostaje lider SPS Ivica Dačić. U drugoj varijanti, ako bi potpuno iz raspodele bili izbačeni socijalisti, a naprednjaci viđeni za premijera ostali izvan kabineta, iz rukava bi mogao da se izvuče i nestranački mandatar. Samo što niko u ovom trenutku ne zna ko bi bila ta nestranačka ličnost koja bi bila sposobna da rukovodi vladom u ovako kriznim vremenima.

Bilo kako bilo, već naredne nedelje, po završetku konsultacija naprednjaka, trebalo bi da bude poznato za koju koaliciju, odnosno većinu su se opredelili. Tada će biti jasnije i ko će sve ući u novu vladu.

Nakon što SNS, kao najveća partija, obavesti predsednika Srbije koliku su većinu u Narodnoj skupštini obezbedili, Vučić će izdati pisanu notu da bi mandat poverio osobi koju imenuje njegova stranka.- Kako je rekao u roku od 24 sata predložiće mandatara za sastav Vlade.

Najmanje osam ministara neće biti deo nove vlade

Prema nezvaničnim informacijama najmanje osam aktulenih ministara ne može da se nada reizboru u novoj vladi Srbije, što zbog činjnice da su loše radili, da se nisu dobro snašli, da su bili nevidljivi ili čak demotivisani skraćenjem mandata vlade na dve godine. Sam Vučić više puta je najavio da će u novu vladu ući značajan broj novih ljudi, ali i da oni koji su dobro radili mogu da računaju na nove mandate.

Čović: Imate pogrešnu informaciju

Prema nekim spekulacijama jedan od nestranačkih kandidata za mesto budućeg premijera mogao bi da bude i Nebojša Čović, bivši potpredsednik vlade u vreme Zorana Đinđića. Tu informaciju smo pokušali da proverimo,a predsednik KK Crvene zvezde nam je doslovce poručio:

“Pogrešnu informaciju ste dobili da sam kandidat za premijera. Do viđenja”

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA