Najnovije

DA LI JE OVO RAT? Kongres SAD proglasio Rusiju za sponzora terorizma

Senat SAD je usvojio danas rezoluciju kojom se od Stejt departmenta poziva da prizna Rusiju kao državu sponzora terorizma zbog događaja u Čečeniji, Gruziji, Siriji i Ukrajini.

Rusija i Amerika (Ilustracija: Pravda)

Treba naglasiti da prema američkom zakonu, Stejt department nije dužan da se pridržava rezolucije.

„Usvojena/usaglašena u Senatu: Rezolucija je usvojena u Senatu, sa amandmanom i izmenjenom preambulom, glasanjem“, navodi se na sajtu američkog Kongresa.

Ovaj dokument, dostavljen 9. maja, optužuje rusku vladu da je navodno vodila kampanju terora i upotrebila silu protiv civila tokom druge vojne kampanje u Čečeniji, izvela udare u Siriji, podržavala „separatiste“ u Donbasu od 2014. godine, i tako dalje..

U dokumentu se navodi da Senat SAD „smatra akcije vlade Ruske Federacije, (počinjene – prim. red.) po nalogu ruskog predsednika Vladimira Putina, kao sponzorisanje terorističkih akata”.

Dokument poziva američkog državnog sekretara da uključi Rusku Federaciju na listu država sponzora terorizma.

Da li je ovo rat?

Međutim, dokument je usvojen, ali ne bez rezervi: u tekstu se navodi da „ništa u ovoj rezoluciji ne treba tumačiti kao da se dozvoljava upotreba vojne sile ili ulazak oružanih snaga SAD u neprijateljstva“.

Juče, 27. jula, šef Stejt departmenta Entoni Blinken rekao je novinarima da Vašington proverava ruske akcije u Ukrajini da li su u skladu sa kriterijumima „državnog sponzora terorizma“, ali veruje da već snosi sve troškove povezane sa takav status. On je priznao da bi davanje Rusiji takvog statusa malo promenilo u trenutnom stanju stvari.

Podsećamo, ranije je bivši predsednik Rusije i zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev nazvao SAD stvarnim sponzorom međunarodnog terorizma.

Šef pres-službe Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije da Moskva izuzetno negativno gleda na posledice ako Kongres SAD prizna Rusiju kao „sponzora terorizma“.

U svakom slučaju, spoljnopolitički pravac Sjedinjenih Država ostaje isti i kurs ka konfrontaciji sa Rusijom, do potpunog prekida odnosa, ostaje nepromenjen.

Šta je Blinken ponudio Lavrovu, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA