Najnovije

VLADIMIR PREBIRAČEVIĆ: Zapad zatvara oči pred ukrajinskim zločinima

Rezultat ovakvih zločinačkih akcija Kijeva bila je smrt stotine civila, uključujući decu.

Vladimir Prebiračević (Foto: Majak)

Piše: Vladimir Prebiračević, direktor Srpsko-ruskog centra '’Majak'’

Oružane snage Ukrajine i nacionalistički bataljoni vrše svojeversni genocid nad civilnim stanovništvom Donbasa već punih osam godina. Ukrajinske oružane formacije redovno izvode artiljerijske i raketno-bombaške udare teškim naoružanjem. U to su uključene i  balističke rakete Točka-U,  a sada i američki HIMARSI, koje su dobili od Sjedinjenih Američkih Država. U poslednjim danima raketirana su gusto naseljena područja Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i na teritorije Hersonske i Zaporoške oblasti koje su oslobodile Oružane snage Ruske Federcije.

Važno je spomenuti i podatak da se broj napada na civilno stanovništvo višestruko povećao sa povećanjem isporuke zapadnog naoružanja i druge vojne opreme Ukrajini. Konkretno, nakon što su američke haubice M777 i MLRS HIMARS ušle u službu Oružanih snaga Ukrajine, na Donjeck i najbliža naselja nanet je rekordan broj udara u proteklih šest godina.

Rezultat ovakvih zločinačkih akcija Kijeva bila je smrt stotine civila, uključujući decu, masovno uništavanje urbane infrastrukture, škola, bolnica, vrtića itd. Samo u poslednjih mesec dana Oružane snage Ukrajine ispalile su preko 11.000 granata na naselja Luganske Narodne Republike. Do sada je poginulo 78 civila, među kojima osmoro dece, dok je njih 115 teže povređeno.

Ukupno 150 dece su ubile oružane snage kijevskog režima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici od 2014. godine, a oko 40 njih od februara 2022. godine.

U znak sećanja na poginulu decu, u Donjecku je napravljeno spomen-obeležje Aleja anđela na kome se stalno povećava broj sahranjivanja koje dolazi kao posledica ratnih zločina zvaničnog Kijeva. Šef DNR, Denis Pušilin, potpisao je ukaz kojim je 27. jul proglašen Danom sećanja na decu žrtve rata u Donbasu.

Kijevski režim često proglašava decu Donbasa svojim neprijateljima. Tako je najmanje 327 maloletnika uključeno u bazu podataka ukrajinskog sajta „Peacemaker“, koji objavljuje spiskove „separatista, proruskih aktivista i „agenta Kremlja“, što njihove živote dovodi u opasnost. Na tom spisku pronašla se i dvanaestogodišnja devojka iz LNR, izvesna Faina Savenkova, koja se obratila francuskom predsedniku Makronu zbog trenutne situacije u Donbasu. Zapad kao da zatvara oči pred stradanjem dece i kao da mu ništa ne znače suze neutešnih majki i očeva. Civili, koje ukrajinska vojska u ratnim područjima drži kao živi štit za „prosvećeni“ Zapad , izgleda – ne postoje.

O novom naoružanju Vojske Srbije pročitajte OVDE.

Izvor: Srpska analitika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA