Najnovije

VLADA SRBIJE I POLJOPRIVREDNICI POSTIGLI SPORAZUM: Dogovorena cena suncokreta

Vlada Republike Srbije postigla je dogovor sa udruženjem Stig iz Požarevca i grupom građana Južni Banat, potvrđeno je u Vladi i pomenutim udruženjima.

Foto: Jutjub

Naime, prema finalnom dogovoru koji je parafirala Vlada Srbije, konačna cena suncokreta ka poljoprivrednim proizvođačima iznosi 73 dinara po kilogramu, a isplata je dogovorena do 15. oktobra tekuće godine.

Istim dogovorom, ograničena je marža posrednika na maksimum 2,6 dinara, dok trošak transporta robe od otkupnog mesta do uljare, snose same uljare.

Što se tiče goriva, podsticaj u narednom periodu iznosiće 20 dinara po litri, za 50 litara po hektaru, dok će se premija za mleko za jedan kvartal u 2022. godini povećati na 15 dinara.

Dodatno, Vlada se obavezala da u narednom periodu, u vezi sa kreiranjem mera u sektoru stočarstva, razgovara sa stočarima. Istim dokumentom, poljoprivrednicima je obezbeđen moratorijum na kredite u periodu od 12 meseci.

Iz Vlade Srbije je rečeno da su zadovoljni uspešnim završetkom pregovora, kao i da su očekivali ovakav scenario s obzirom na to da je tokom jučerašnjeg sastanka postignut visok stepen saglasja.

Dodaju da im je drago da su udruženja Stig i Južni Banat pokazali visok stepen tolerancije, razumevanja i solidarnosti, imajući u vidu tešku nedelju koja je pred Srbijom i da su razumeli koliko je za Srbiju važno očuvanje unutrašnjeg mira i stabilnosti.

Udruženje Stig i grupa građana Južni Banat kažu da su zadovoljni dogovorm sa Vladom i da su sve strane načinile korak ka kompromisnom rešenju.

- Ovaj dogovor znači da se traktori sklanjaju sa ulica grada Pančeva i svih pančevačkih opština, Južnog Banata kao i iz Požarevca. Ne želimo da govorimo u ime ostalih udruženja, ali ih pozivamo da prekinu blokade puteva u Srbiji, jer nam je posle višesatnih pregovora svima jasno da su ovi uslovi trenutno najbolji mogući i da će omogućiti opstanak poljoprivrednika sa jedne strane i stabilnu državu i javne finansije sa druge strane. Izvinjavamo se građanima Srbije još jednom i nadamo se da će sve mašine biti uklonjene sa puteva već danas - kažu poljoprivrednici.

Obe strane su naglasile da će ubuduće zajedno raditi na svim daljim koracima ka poboljšanju uslova rada poljoprivrednika u Srbiji i sigurni su da će uz stalnu komunikaciju i redovne sastanke situacije poput ove biti predupređene.

Izvor: Novosti onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA