Najnovije

SARADNJA USTAŠA I KOUMINISTA: Zaboravljene sitnice o NDH - Sreten Jakovljević (VIDEO)

U 59. emisiji Razbuđivanje gostovao je Sreten Jakovljević, koji je decenijama istraživao i izučavao dokumenta o klero-fašističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Sreten Jakovljević. (Foto: Jutjub)

Sreten Jakovljević je Srbin koji je rođen 1950. na sjeveru Hercegovine, u selu Bijela kod Konjica. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu, a srednju u Konjicu. Na sarajevskom Fakultetu Političkih Nauka je diplomirao 1974. godine.

Prvi članak je objavio 1976. godine u fabrici vojne opreme "Igman" u Konjicu, gdje se bavio uređivanjem i izdavanjem fabričkog lista. Desetak godina kasnije dolazi u Beograd, industrijsku zonu Rakovica u kojoj je našao sebi posla kao novinar.

Već juna 1990. godine ulazi u tim SANU koji je formiran sa ciljem sveobuhvatnog istraživanja hrvatsko-ustaškog genocida nad Srbima tokom Drugog svjetskog rata. Na čelu tog tima bili su: Milan Bulajić i Radovan Samardžić, istoričari od velikog ugleda.

Više od tri decenije Jakovljević je obilazio kako vojne, tako i državne arhive u Mostaru, Sarajevu i Beogradu, u kojima je našao niz zanimljivih dokumenata... o stradanju srbskog življa u NDH, saradnji ustaša i partizana, golgoti pripadnika Jugoslavenske Vojske u Otadžbini, ustaškim funkcionerima koji su se poslje 1945. infiltrtirali u režim Josipa Broza Tita, prelazak krajiških partizana kod četnika u Zapadnoj Bosni, Bitka na Neretvi, narodni ustanci 1941. koje su komunisti kasnije pripisivali u svoje zasluge, tajne likvidacije partizanskih komandanata, pokolji Srba od Gudovca, Veljuna, preko Prebilovaca, Livanjskog polja, Garavice, Divoselo, Glinska crkva, pa do Popova Polja, Šušnjara...itd.
U emisiji je Jakovljević izneo desetine "sitnica" koje su jugoslavenski komunisti skrivali i zamaskiravali na temu Drugog svjetskog rata, jer im je bio cilj da se istina ne sazna. Oni su u ratu svim silama trudili se da izvedu socijalističku revoluciju i eliminišu klasne neprijatelje, koje su proglašavali "narodnim" neprijateljima.

NJegova knjiga "Skrivena istorija o stradanju Srba na prostoru NDH" je objavljena 2021. godine i doživjela dvije promocije u Hercegovini, a uskoro se očekuje u Beogradu.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA