Najnovije

DRECUN: Kurtijevo vreme je prošlo

Narodni poslanik Milovan Drecun izjavio je da je bitno da je počela primena dogovora o ličnim dokumentima na Kosovu, kao i da je Beograd uspeo da ispregovara rešenje koje ne podrazumeva prisustvo "lažne države Kosovo" na teritoriji centralne Srbije, prenosi Pink.

Milovan Drecun (Foto: Jutjub)

"Priština nije mogla da ograniči važenje dokumenata i da ospori da je država Srbija sada prisutna preko ličnih karata na KiM", rekao je Drecun.

Kako kaže, to je dobro rešenje koje smanjuje određene tenzije.

"Kurtiju je jasno rečeno od strane Blinkena da su njegovi potezi nasilni i destabilizujući, kao i da je on što se tiče SAD političar koji stvara probleme i ne dovodi do rešenja. Smatram da je njegovo vreme kao političara tamo prošlo", rekao je Drecun.

Kako kaže, Kurti je hteo da potpuno protera Srbiju, na način da ne priznaje lična dokumenta.

"Sada imamo rok od dva meseca da se prevedu automobili na njihove tablice i Priština će pokušati da privoli Srbe da to sami urade", rekao je Drecun i dodao da treba imati u vidu upozorenje Stotenberga upućeno obema snagama, da NATO ima dovoljno snaga da spreči bilo kakve sukobe.

Kako kaže, oni su rekli da će Kfor svakako onemogućiti bilo kakve šire sukobe, jer SAD ne odgovara pravljenje kriznog žarišta.

"Međutim, prave se punktovi za smeštaj novog ljudstva, što nam govori da planiraju dovođenje novih snaga tamo", kazao je Drecun.

Kako kaže, zabrinjavajuća je mogućnost stalnog stacioniranja njihovih snaga na severu Kosova.

Novinar Miroslav Stojanović smatra da je situacija na Kosovu pomalo dramatična, zbog činjenice da je napravljen jedan korak koji bi trebalo da smiri situaciju, ali nije rešen ceo problem.

"Prvi korak sa ličnim kartama uneo je u neku ruku bolje raspoloženje i trebalo bi da bude uvod u tehničko rešenje oko registarskih tablica", rekao je Stojanović.

Kako kaže, treba podsetiti da je 2016. godine postojao sporazum sa neutralnim tablicama, da se Kosovo nije pojavljivalo kao republika u njemu, i kada je on istekao vlada u Prištini nije htela da ga produži.

"Ostao je međuprostor za neku vrstu političkog pritiska. Ključ svega toga ipak stoji u Vašingtonu", rekao je Stojanović.

On je istakao da je ovo jedan tragičan trenutak Evrope i da se ta tragika oseća najviše zbog rata u Ukrajini.

Kurtijevu poruku na srpskom jeziku pogledajte OVDE.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA