Najnovije

Kako je ambasadorka Jelena Milić za 6 meseci zaradila 700.000, a nije radila ništa?

Jelena Milić, koja je zvanično još pre šest meseci imenovana za novu ambasadorku Srbije u Hrvatskoj, još nije stupila na dužnost. Sudeći prema zvaničnim informacijama, Milić je trenutno zaposlena kao ambasadorka u Ministarstvu spoljnih poslova i prima platu od oko 115.000 dinara.

Foto: mc.rs

Prošlo je pola godine otkako je Jelena Milić ukazom predsednika Srbije formalno postavljena na ambasadorsku poziciju u Hrvatskoj. Po dosadašnjoj diplomatskoj praksi, ona je već uveliko trebalo da ode u diplomatsku misiju u Zagreb.

Prema podacima sa sajta Ministarstva spoljnih poslova, fotelja ambasadora u Hrvatskoj i dalje je upražnjena. Na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije piše da je Milić ambasadorka u MSP-u i da je njena plata 115.475 dinara.

Plate raspoređenih ambasadora daleko su veće, a u regionu idu i iznad 4.000 evra. Primera radi, prethodna srpska ambasadorka u Hrvatskoj Mira Nikolić zarađivala je mesečno oko 3.900 evra.

Zašto Milić i zvanično nije sela u fotelju ambasadora, nije do kraja poznato. Ona na pozive i poruke lista “Nova” nije odgovarala, a nismo dobili odgovor ni iz Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske.

„Morala je da prođe pripreme“

U srpskom Ministarstvu spoljnih poslova nezvanično nam je rečeno da se Milić pakuje i da bi svakog dana mogla da otputuje u Zagreb.

Sve se odužilo, navode, i zbog priprema za ambasadora koje je morala da prođe.

“Pripreme mogu da traju dugo. Sve zavisi gde se ide. Za određenu zemlju pravi se poseban plan priprema. To može da traje nekoliko meseca, polaže se, odnosno brani rad, da se proceni da li je ambasador spreman”, kaže sagovornik “Nove” iz MSP.

Fotelje srpskih ambasadora upražnjene su u brojnim državama, pa i ona u Crnoj Gori. Na papiru kao diplomatski predstavnik Srbije u toj zemlji i dalje se vodi Vladimir Božović, koji taj posao obavlja iz Beograda.

Iako je još pre dve godine proteran iz Crne Gore, Božović je rekao da je i dalje na toj funkciji, ali je obavlja iz Beograda. I mada je proglašen za personu non grata u susednoj zemlji, njegova amabasadorska plata se nije promenila i iznosi oko 4.400 evra.

Dugo se čekalo, gotovo šest meseci, da srpske vlasti izaberu novog ambasadora u Rusiji. Na tu poziciju imenovan je Momčilo Babić, profesor Medicinskog fakulteta, koji je bio poznat po bliskosti porodici Slobodana Miloševića.

Sa druge strane, fotelja ambasadora Srbije u Kini bila je upražnjena oko godinu i po dana, iako je reč o zemlji koja je jedna od najvažnijih ekonomskih i političkih partnera Srbije. Na to mesto postavljena je Maja Stefanović.

Nemamo ambasadore u 17 zemalja

Prema podacima sa sajta Ministarstva spoljnih poslova, Srbija nema ambasadore u 17 zemalja, ako na taj spisak ne stavimo Hrvatsku, u koju će otići Jelena Milić, i Portugal, gde se sprema da ode Ana Ilić.

Najviše diplomatske predstavnike nemamo u Slovačkoj, gde je ranije bio Momčilo Babić, sada ambasador u Rusiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, sa kojim srspke vlasti održavaju bliske odnose, kao ni u Brazilu i Argentini.

Srbija nove ambasadore nije poslala ni Izrael, Alžir, Ganu, Etiopiju, a upražnjene su ambasadorske fotelje i u Kataru, Kazahstanu, Kuvajtu i Libiji. Isti slučaj je i sa Mjanmarom, Tunisom, Maltom i Zimbabveom.

Iako je na spisku veliki broj zemalja u kojima nemamo najviše diplomatske predstavnike, situacija je ipak bolja, ako se uzme za poređenje prošla godina. Tada Srbija nije imala ambasadore u čak 24 zemlje.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je u januaru prošle godine da će tokom 2021. trećina upražnjenih ambasadorskih mesta i generalnih konzula biti popunjeno.

“Tokom 2022. uveren sam da će doći do popunjavanja najvećeg broja tih upražnjenih mesta“, izjavio je on i naveo da se taj posao obavlja postupno, jer “država želi da pokaže da ima kvalitetan kadar, koji će interese Srbije zastupati na najbolji mogući način”.

Izvor: Nova

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA