Najnovije

SRBIJA NA SKENERU: Granitna odbrana i rastrčane noge - po Karijevom receptu!

Košarkaška reprezentacija Srbije ostvarila je i treću pobedu na Evropskom prvenstvu protiv Finske, neugodne ekipe koja preti šutevima za tri poena, ali su puleni selektora Svetislava Karija Pešića pronašli način da sve zaustave. Prelepo su izgledali Orlovi u nebrojanim kontranapadima posle granitno čvrste odbrane.

Foto: Jutjub

Nije bilo nikakvih dilema, Finska je ekipa koja živi od šuta za tri poena i to je pokušala da uradi već na početku utakmice, a naročito u momentu kada je selektor Lasi Tuovi na teren poslao četvoricu bekova.

I Markanena kao centra, iako je on celu proteklu sezonu proveo kao nisko krilo u Klivlendu i osnovni adut mu je trojka. Iznenadio je Srbiju Madžuni, Prištevac poreklom, brzinom je napadao Micića, ali je sve brzo neutralisano.

Imao je i Jokić problem sa Markanenom, želeo je Finac igru daleko od obruča, ali je strana pomoći, u prvom redu je to bio kapiten Lučić, učinila dosta težim svaki pokušaj šuta najboljeg igrača rivala koji je agresivan bio i na ofanzivnom skoku.

Promašaji su značili i priliku za kontranapade, zaštita koša je bila odlična, transformacija briljantna, trčanje baš kako selektor Pešić voli, protok lopte idealan, a kao rezultat svega stizali su laki poeni, pa čak i šutevima sa distance.

Dok su Finci tražili šut, Srbi su nastavili sa raznovrsnom igrom, krali su lopte u serijama, a šlag na tortu svega bila je sekvenca u kojoj je Jaramaz ubacio trojku na dodavanje Kalinića, a potom preoteo posed i asistirao kroz noge za zakucavanje Jagodić-Kuridže, što je Srbiju odvelo na 19 poena viška već u drugoj četvrtini.

Čak 62 poena za poluvreme srpskog tima, zaključno sa akrobatskim poenom Davidovca, doneli su prednost od 28 poena, a nastavak se pretvorio u rutinu i sigurno privođenje utakmice kraju - uz odmaranje ključnih igrača i razigravanje onih sa manjim ulogama, što je stručni štab samo mogao da poželi posle dana pauze i pred zalet za drugu rundu takmičenja.

I ključno, vredi podsetiti na čuvenu izjavu selektora Pešića koja definiše njegovu košarkašku filozofiju. „Jaka odbrana i tranzicioni napad!“- tako je izgledala Srbija, na radost svih, a naročito popularnog Karija.

Dejan Davidovac - kao da je sam sebi nametnuo obavezu da razmišlja samo o odbrani, toliko da je, nesvakidašnje za sebe, promašio lagano polaganje na drugi obruč posle dodavanja Jagodić-Kuridže, a potom i nije bio siguran sa linije slobodnih bacanja. Doći će i to, sve dolazi iz dobre odbrane, a novi igrač moskovskog CSKA je u tom segmentu bio sjajan.

Vanja Marinković - stomačne tegobe su ga sprečile da nastupi na ovoj utakmici. 

Nikola Kalinić - fenomenalan od prve sekunde, u odbrani je zajedno sa Lučićem odsekao krilne igrače rivala, a u napadu se nudio na različite načine, šutevima za tri, prodorima do samog koša. Zrela, smirena i fokusirana predstava, kao i do sada. 

Vladimir Lučić - kapiten, kapitenski! Sav prljav posao je uradio, napravio bezbroj "livada" za lake poene saigrača, rvao se pod svojim obručem, sprečavao protok lopte rivala... Lavovski posao kapitena.

Dušan Ristić - Dobio je nekoliko minuta u finiš meča, nije bilo potrebe da ga Pešić koristi više protiv nižih petorki rivala.

Nikola Jokić - nešto sporije je ušao u utakmicu i to je Markanen želeo da iskoristi izvlačeći ga u odbrani daleko od obruča. Nisu dugo trajali ti problemi, veoma brzo je Jokić uspostavio potpunu kontrolu na oba kraja terena i igrao se košarke, baš kako ume, čak i sa dvojicom rivala na leđima.

Nemanja Nedović - strah od činjenice da neko treba da nadomesti poene i defanzivni doprinos Marinkovića nestala je već u prvoj četvrtini. Bacao se Nedović za loptu, što nije svojstveno za njega, jurio protivnike kroz blokove, a u napadu je mogao i za dva i za tri. Veoma, veoma važna utakmica za momka koji je propustio dobar deo pripremnih mečeva zbog povrede.

Marko Jagodić Kuridža - njegov posao je veoma jednostavan i on ga savršeno radi, ako treba udariti malo jače, tu je, ako treba pogoditi otvoren šut, tu je, ako treba ispratiti kontranapad i zakucati - tu je. Kada treba biti centar - bio je i klasičan centar, jureći se sa Markanenom koji će dobro zapamtiti našeg MJK-a.

Vasilije Micić - imao je malih problema na početku utakmice da se adaptira na brzinu rivala, ali je sve to brzo postalo prošlost. Asistencije su letele na sve strane, igrao je spontano, intuitivno, ali i veoma pametno. Uz sve, odmorio je, što je veoma važno za nastavak takmičenja.

Marko Gudurić - nema ritam, nikako ne može da ga pronađe niti da donese pravu odluku. I tako je iz utakmice u utakmicu. Hitno mu je potrebna injekcija samopouzdanja jer su njegovi kvaliteti veoma važni za Srbiju. Nadamo se da će tome doprineti tri trojke iz drugog poluvremena.

Ognjen Jaramaz - brzi ritam Finaca mu savršeno odgovara. I pokazao je to, hvatajući ih "na brzinu", kradeći lopte, asistirajući i pogađajući kada je bilo potrebno.

Nikola Milutinov - pridružio se ekipi i odgledao pobedu sa klupe. Moraće brzo da uhvati ritam i bude na raspolaganju već od naredne utakmice.

Izvor: sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA