Najnovije

Uprkos najavi hitnog donošenja stimulativnih mera, u EPS-u i u Ministarstvu energetike i dalje muk po pitanju detalja buduće šeme

Iako je prošlo skoro dve nedelje otkako je Ministarstvo rudarstva i energetike naložilo Elektroprivredi Srbije da osmisli način na koji će popustima nagrađivati potrošače koji budu manje trošili u sklopu kampanje za uštede električne energije, još nije poznato da li je to preduzeće takav plan uopšte sačinilo i uputilo nadležnima u Vladi na usvajanje.

Foto: Jutjub

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je još 30. avgusta izjavila da je poslat zahtev EPS-u da razmotri na koji način će finansijski stimulisati domaćinstva da električnu energiju troše manje i tako štede. Tom prilikom, ona je istakla očekivanje da će se sa tim veoma brzo izaći u javnost. Ipak, iako septembar protiče do danas nije obelodanjeno ni koliko će popusti iznositi niti kada će odluka o njima stupiti na snagu.

Ono što stručna javnost smatra problematičnim je to da se očito kasni sa planom donošenja modela za uštede na računima za struju što je podjednako loše kako za EPS tako i za potrošače. I jednima i drugima je u interesu da popusti počnu da se primenjuju što pre. EPS bi na taj način mogao da računa na smanjenje potrošnje i veće rezerve koje bi mogao da iskoristi tokom grejne sezone kada su cene struje na berzama “papreno” visoke. Takođe, očigledno je da bi uštede smanjile ceh koje bi EPS morao da plati za uvoz struje iz inostranstva.

S druge strane, to što još uvek nije poznato koliko će popusti iznositi demotiviše potrošače da štede električnu energiju. Da su procenti popusta poznati potrošači bi, u slučaju da izračunaju da im se to isplati, već štedeli i time smanjivali potrošnju u septembru. Međutim, iako je ministarka Mihajlović izrazila nadu da će ceo proces teći brzo, pokazuje se da to ipak nije slučaj.

Prema pisanju medija, nadležni biraju između dva ponuđena modela za umanjene račune za struju. Po jednom, domaćinstvima bi srazmerno procentu manje potrošnje u odnosu na isti mesec prošle godine bio određen popust, a po drugom bi se cena kilovata naplaćivala niže od one koja je važeća. Navodno, prvi model ima veće šanse da bude usvojen. Jedina je nepoznanica, kao što je već konstatovano, kada će to uslediti.

Navodno, oba modela su predmet razmatranja stručnih timova EPS-a, Ministarstva energetike, premijerke ali i kabineta predsednika Srbije koji je i rodonačelnik ideje o popustima za ušteđenu struju.

Zvanično pak nije poznato da li je EPS uopšte sastavio plan popusta za uštede. Jedino se zna da je resorno ministarstvo takav zahtev isporučilo tom preduzeću. Na pitanje da li je plan vezan za to sačinjen u Elektroprivredi Srbije, iz tog preduzeća ni posle više dana nije odgovoreno. Nezvanično u izvorima bliskim EPS-u se može čuti da u tom preduzeću “ne znaju ništa ni o jednom od dva modela” o kojima se spekuliše u medijima i da se čeka šta će po tom pitanju odlučiti Vlada i naložiti EPS-u da to sprovode.

Nadležni u Ministarstvu rudarstva i energetike za Danas pak kažu da je taj resor “pripremio preporuke za uštede u potrošnji električne i toplotne energije”.

– Predlozi su upućeni na mišljenje drugim ministarstvima, kako bi ove preporuke bile usvojene i na sednici Vlade – navode u Ministarstvu rudarstva i energetike. Međutim, naša pitanja kada će biti objavljeni iznosi popusta koje će odobravati EPS, kao i da li je EPS ispunio nalog Ministarstva rudarstva i energetike i sačinio plan o popustima, ostala su bez odgovora. Po svemu sudeći, očekivanja ministarke Zorane Mihajlović da će se sa iznosima u javnost izaći brzo ipak se neće ostvariti. Drugim rečima, očigledno je da se sa najavljenim procesom kasni.

Činjenica da još uvek nije poznato ništa konkretno ekonomistu Milana R. Kovačevića navodi na razmišljanje da se čeka na to da model koji će važiti odobri lično predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Neozbiljno je što još uvek nije poznato koliko će popusti iznositi jer to potrošače demotiviše da već sada počnu sa štednjom. Kada bi precizno znali sve potrebne podatke, građani bi mogli da počnu sa pripremama za smanjenje računa kao što su zamena instalacija i nabavka uređaja koji to omogućavaju. Zato je nužno da se sve relevantne informacije u vezi modela za smanjenje računa kroz uštedu struje što pre prezentuju potrošačima, ali vidimo da to nije slučaj. Što je sasvim pogrešno. Po svemu sudeći se čeka da dozvolu za to koji će od modela biti primenjen da lično predsednik Aleksandar Vučić. Sasvim je izvesno da odluku i u ovom slučaju neće doneti struka kako bi to i trebalo da bude već politika – zaključuje sagovornik Danasa.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA