Najnovije

PRIGOŽIN ODGOVORIO VUČIĆU: Ima li ''Vagnera'' u Srbiji?

Prema našim zakonima učešće u ratnom sukobu u drugim zemljama smatra se krivičnim delom i kažnjava zatvorom. Međutim, kad god negde u svetu dođe do sukoba, pa i od početka rata u Ukrajini, redovno stižu vesti da na frontu ima i naših državljana, ali i o tome da pojedinci vrbuju ljude da odu na ratište.

Jevgenij Prigožin (Foto: Telegram @govoritmilonov)

Staru priču pokrenuli su novi snimci objavljeni u Telegram grupi bataljona Suvoplato. Ova grupa ima oko 800 članova, koji dele informacije i video-snimke sa ratišta. Tu se našao i snimak sa dobrovoljcima koji kažu da su iz Srbije, a predstavljaju se kao Dunav i Sava.

"Istina je na strani Rusije, na strani Istoka. Ukrajina su isto naša pravoslavna braća, ali su okupirani zlom koje je isto zadesilo nas devedesetih", govori jedan muškarac na srpskom u snimku.

Dok nadležni analiziraju snimke, i predsednik Aleksandar Vučić i ministri podsećaju da je našim državljanima krivičnim zakonom zabranjeno da učestvuju u ratnom sukobu u drugim zemljama.

"Mi imamo mnogo neodgovornih ljudi, želim to da kažem svima, prvo našim ruskim prijateljima, nije fer na bilo koji način. Neću da ulazim u to da li je nešto stari sajt, da li se pušta iz Moskve ili odavde ili odande, da li je to 'Vagnerov' sajt ili neko drugi. Nije fer prema nekome ko strada zbog toga što nije kaznio ni Tolstoja, ni Dostojevskog, ni Čajkovskog niti je ulazio u temu da li je Gogolj Ukrajinac ili Rus. Što onda iz 'Vagnera' zovete nekoga iz Srbije kad znate da je to suprotno našim propisima", rekao je Vučić.

Kada se u decembru pojavila vest da su pripadnici ruske paravojne grupe "Vagner" stigli u Srbiju, nju je demantovalo rusko-srpsko udruženje "Orlovi", a predsednik države rekao da "Vagner" nema šta da traži ovde. Sada to demantuje i "Vagner".

"Privatna vojna kompanija 'Vagner' nikada nije bila u Srbiji i nije imala nikakve kontakte sa Srbijom. U našim redovima trenutno nema državljana Srbije, a odavno ih nije bilo. Prema tome, sve glasine o saradnji grupe 'Vagner' i Srbije nemaju nikakvog osnova", naveo je osnivač grupe Jevgenij Prigožin, a prenosi Glas Amerike.

Da je "Vagner" objavio oglas za nove dobrovoljce moglo je da se pročita na sajtu Raša tudej Balkan, pre 12 dana – piše da je grupa bivših zatvorenika, koji su se dobrovoljno prijavili da se bore na strani Rusije, odslužila vojni dug.

Na taj oglas iz Srbije ne bi smeo niko da se javi. Za one koji učestvuju u ratu ili oružanom sukobu u drugim zemljama ili organizuju i vrbuju građane Srbije da to čine, predviđene su zatvorske kazne od šest meseci do 10 godina.

Novi snimak akcije Ahmata pogledajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA