Najnovije

Podignuta optužnica za ubistvo u Ribnikaru: Optuženi otac, majka, vlasnik streljane i instruktor

Otac dečaka je optužen za teško delo protiv opšte sigurnosti, odnosno da je godinu dana pre tragedije obučavao sina od 13 godina da rukuje oružjem i da gađa u mete, kao i da nije na bezbednom mestu čuvao oružje i municiju

Optužnica za masovno ubistvo u OŠ "Vladislav Ribnikar" je napisana na 267 strana, saopštio je danas glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović.

On je rekao da su dva tužioca vodila istragu i da je u njoj učestvovalo mnogo pripadnika državnih službi.

Nakon više od pet meseci podignuta je optužnica protiv dečaka oca koji je pucao.

Otac V. K. je optužen za teško delo protiv opšte sigurnosti, odnosno da je u periodu od godinu dana pre tragedije obučavao sina od 13 godina da rukuje oružjem i da gađa u mete. Takođe je optužen da nije na bezbednom mestu čuvao oružje i municiju, umesto u metalnom sefu, što je po propisu.

On je takođe omogućio detetu da dođe u posed dva pištolja. Sin je došao u posed oružja 1. maja, kada je napunio oružje sa 92 metka i stavio ih kod sebe, a 3. maja u ranac i poneo u školu.

Otac je, kako se sumnja, postupio suprotno Zakonu o oružju i municiji i suprotno Pravilnika o prostorno tehničkim uslovima za bezbedno smeštanje oružja i municije.

"Naime, držao je navedeno vatreno oružje sa pripadajućih šest okvira i municijom umesto u metalnom sefu sa ključem, u dva plastična kofera koji služe za prenošenje oružja, a ne za njegovo bezbedno smeštanje i čuvanje. Ovi koferi su se nalazili u jednom rancu crne boje, pri čemu su oružje i pripadajući okvir bili upakovani u jednom plastičnom koferu sa katancem koji je imao šifru, dok je drugi plastični kofer bio bez katanca i u njemu je bila smeštena pripadajuća municija", naveo je Stefanović.

EVROPSKA UNIJA NAPRAVILA PAKET SANCIJA ZA SRBIJU: Evo na koga će se odnositi, čekaju kraj istrage u Banjskoj

Ocu dečaka preti zatvorska kazna od 12 godina.

Optužnica je podignuta i protiv majke dečaka, jer je njen DNK pronađen na jednom metku i njoj će se suditi za neovlašćeno držanje municije. NJoj preti zatvorska kazna od dve godine i šest meseci.

Optuženi su instruktor N. M. i predsednik streljačkog kluba "Partizan" R.I, jer su dali lažni iskaz da nisu videli dečaka u streljani. NJima preti zatvorska kazna od po tri godine.

Predsednik streljačkog kluba je tvrdio da nikada nije upoznao dete, niti je ikada bio sa njim na vatrenoj liniji, a takvi iskazi su suprotni dokazima koje je prikupilo Više javno tužilaštvo i MUP.

"Okrivljeni N.M. je takođe tvrdio u istrazi da mu nije poznato da li je okrivljeni Vladimir Kecmanović dao svom sinu da puca iz vatrenog oružja jer on to nije video, da bi sigurno sankcionisao takvo ponašanje, kao i da mu nije poznato da je Vladimir Kecmanović dolazio da puca sa nekim u streljanu. To je suprotno dokazima prikupljenim u istrazi", naveo je Stefanović.

Svi učenici odeljenja 7/2, bez obzira da li su stradali ili su povređeni, ili su samo bili svedoci, dobili su status oštećenih, zbog trauma koje su doživeli. Javnost će biti isključena iz glavnog pretresa.

Dečak K. K. je 3. maja ove godine u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu ubio devetoro dece, radnika obezbeđenja i ranio još šest osoba.

MILICA ĐURĐEVIĆ "OPALILA" PO VUČIĆU: Sokolili ste narod na Kosmetu i šta sad? (VIDEO)

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA