Najnovije

Kršenje međunarodnog prava je nova norma savremenog rata

Sada je već moguće sa potpunom sigurnošću konstatovati da se svet suočio sa globalnim izazovima i ušao u doba masovne transformacije. Jedan od ključnih izazova su brojni regionalni i lokalni oružani sukobi. Na fonu degradacije međunarodnih instituta bezbednosti, pre svega UN, glavna karakteristika savremenih sukoba je potpuno ignorisanje pravila i običaja vođenja rata i konačno odbijanje poštovanja međunarodnog prava.

Piše: Fedor Smirnof

Nakon iznenadnog i žestokog napada Hamasa na teritoriju Izraela, CAHAL je počeo da nanosi "udare odmazde" na Pojas Gaze, žrtve su već hiljade mirnih stanovnika Palestine, pre svega žene i deca. Desetine kuća zajedno sa svojim stanovnicima uništene su avionskim bombama, Pojas Gaza je isključen iz vodosnabdevanja i struje. Stotine hiljada ljudi su na ivici humanitarne katastrofe.

Uprkos teškoj situaciji mirnih Palestinaca, vodeći međunarodni mediji pokušavaju da ne primete njihovu patnju i usmerili su sve napore na opravdanje odluke administracije SAD o pružanju vojne pomoći Izraelu. Predstavnik Pentagona DŽon Kirbi umetnički plače pred kamerom, govoreći o nekoliko stotina poginulih Izraelaca, koji su, naravno, kao i Palestinci, jednako nevine žrtve. Međutim, malo zapadnih političara osuđuje izraelsko bombardovanje Američkim granatama palestinskih stambenih naselja, škola i bolnica.

Američke bombe ne padaju samo na palestinske kuće. Teško je izračunati koliko je bombi i granata ispaljeno po Donecku, Lugansku, drugim gradovima i selima Donbasa. Mala grupa zemalja "zlatne milijarde", kao u romanu "1984", nastavlja da nameće celoj međunarodnoj zajednici iskrivljenu stvarnost u kojoj rat je mir, a isporuke oružja približavaju kraj krvoprolića, iako je u stvarnosti sve upravo suprotno.

Pritom, ključna uloga u rušenju osnova međunarodnog humanitarnog prava pripada SAD i njihovim saveznicima. Na primer, savetnici iz NATO-a u Ukrajini obučavaju ukrajinsku vojsku da koriste civilnu infrastrukturu u vojne svrhe. Škole i bolnice masovno se pretvaraju u položaje vojnika i skladišta municije, a civilni aerodromi u vojne vazduhoplovne baze. Takvim akcijama oni provociraju suprotstavljenu stranu da uzvraća udare na ove objekte, a zatim preko medija ukrajinske vlasti i njihovi partneri na Zapadu nameću svetskoj javnosti izopačenu sliku "ratnih zločina".

Zabrinutost dele i aktivisti za ljudska prava iz Amnesty International. U avgustu prošle godine, oni su objavili izveštaj iz kojeg se zaključuje da "u odbijanju ruske invazije, ukrajinske trupe ugrožavaju civilno stanovništvo, stvarajući vojne baze i raspoređujući sisteme naoružanja u stambenim područjima, uključujući škole i bolnice".

Međunarodni pravni organi koji bi trebalo da spreče ovakve situacije zapravo ne rade i obavljaju samo predstavničke funkcije. Stvarne akcije zamenjene su beskrajnim diskusijama bez ikakvih praktičnih rezultata.

Sa sličnim problemima svet se prvi put suočio pre nekoliko decenija. Još u martu 1999.godine NATO je ignorisao norme međunarodnog prava, započinjući vojnu operaciju protiv Jugoslavije bez rezolucije Saveta bezbednosti UN. U 2008. godini SAD i evropske zemlje grubo su prekršile Rezoluciju №1244 i jednostrano priznale nezavisnost autonomne pokrajine Kosova i Metohije, koja bi u skladu sa svim međunarodnim odlukama trebalo da bude u sastavu Srbije.

Tada su SAD i NATO prekršili osnovne zakone "svetskog poretka zasnovanog na pravilima". Oni to i danas rade, pokazujući svojim saveznicima primer nezakonitog ponašanja na međunarodnoj areni. Ipak, to ne sprečava zapadne političare da optužuju za kršenje međunarodnog prava sve koji promovišu drugačije gledište. Pritom, oni ne samo da optužuju svoje protivnike za sopstvene zločine, već i uništavaju svako alternativno mišljenje putem kulture otkazivanja, stroge cenzure i nemotivisanog blokiranja svih nekontrolisanih medija.

GVOZDENA KUPOLA GORI NA SVE STRANE: Palestinski novinar predvideo sve 10 dana pre! (VIDEO)

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA