Најновије

СРПСКА ПРОТИВ НАТО: Пружен је отпор и започиње борба за правду

Најављеним тужбама против НАТО за накнаду штете због бомбардовања осиромашеним уранијумом, Република Српска је показала да је пружила отпор непријатељу и да ће опстати без обзира на нападе који ће уследити, сматра стручњак за међународно право Срђан Перишић.

Република Српска (Фото: Влада РС)

Република Српска, заједно са адвокатском канцеларијом Алексић из Србије и уз стручну помоћ италијанског адвоката Анђела Фиора Тартаље, покренуће ускоро прве судске поступке за накнаду штете због НАТО бомбардовања осиромашеним уранијумом и угрожавања живота и здравља људи.

Алексић већ годинама води велику правну битку заступајући људе из Србије који су у протеклом периоду оболели од рака услед бомбардовања муницијом са осиромашеним уранијумом. Тартаља је адвокат који је заступао италијанске војнике који су својевремено боравили на Косову и Метохији и у Босни и Херцеговини током ратних година, а који су у каснијем периоду оболели од рака.

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и Алексић су недавно боравили у Италији где су се сусрели са Тартаљом који је добио више од 350 пресуда за угрожавање здравља више од 8.000 италијанских војника. Тартаља је успео да докаже везу између НАТО бомби и оболевања од канцера.

Ускоро прве тужбе Републике Српске против НАТО

За десетак дана требало би да се сретнемо са адвокатом Тартаљом у Бањалуци и да разговарамо са оболелима од канцера за кога сматрају да је последица бомбардовања осиромашеним уранијумом, каже за Спутњик адвокат Срђан Алексић.

Алексић подсећа да су у Републици Српској 1995. године бомбардовани муницијом са осиромашеним уранијумом Хаџићи и Хан Пијесак са околином, да је више од 2.000 људи оболело од канцера од којих је много преминуло, а да данас имамо више од 10.000 оболелих.

„Прво би требало да урадимо анализу у Италији као што ради господин Анђело Тартаља, на Институту за нанотехнологију у Торину или у Риму, где он то ради. На основу тих анализа и доказа да урадимо вештачење у Републици Српској и да покренемо поступак у Бањалуци или другим градовима где људи живе на територији РС или Федерације БиХ. После тог састанка имаћемо детаљније информације и обавестићемо јавност о начину и стратегији нашег рада“.

На питање да ли ће се подносити тужбе против земаља које су учествовале у бомбардовању РС, Алексић одговара да ће се о томе разговарати на састанку у Бањалуци, односно да ли је и како то могуће и које би се право могло применити. А то захтева студиозан рад са адвокатима из РС, Србије и Италије не би ли се донела адекватна одлука која има потпору у међународном праву.

Отпор непријатељу – доказ да ће Српска опстати

Коначно је Република Српска урадила нешто што је давно требало да уради, каже стручњак за међународне односе Срђан Перишић. Власти Републике Српске нису до сада покретала такве поступке из неког страха а сада су коначно смогле снаге, што нам говори да је РС коначно јавно саопштила ко јој је непријатељ, а то су, пре свега – САД.

„Ми морамо да разумемо да је политика способност разликовања пријатеља од непријатеља. Ако један народ, једна нација или држава то не могу да разликују, онда не могу имати стратешку политику јер стратешке одлуке у том неразликовању пријатеља од непријатеља не могу се доносити. Видимо да сада РС зна ко јој пријатељ, а ко непријатељ и самим тим последица тога је то што је покренула те тужбе против НАТО, не би ли се обештетили сви који су услед бомбардовања добили малигне болести“.

Република Српска покреће тужбе против НАТО зато што је кренула у отпор Западу и док буде трајао тај отпор, РС ће постојати. А у претходних 28 година била је пред нестанком, управо зато што није знала да одреди ко јој је пријатељ а ко непријатељ.

Међутим, у последњих неколико година појавио се отпор и он ће, без обзира што ће изазвати још веће нападе, бити доказ да РС опстаје и да ће се сачувати.

„Дакле, то је вид отпора, да се једноставно да до знања, не свету јер свет зна шта се дешавало, већ једноставно РС мора показати самој себи да се брине о својим људима, а та брига подразумева и покретање тужби против НАТО“, закључио је Перишић.

Извор: sputnikportal.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА