Najnovije

PAKLENI OGANJ: Izraelci ukidaju vojne sudove, niko neće da odgovara za ubistva civila

Izraelski ministar odbrane Jaov Galan rekao je vojnicima koji se okupljaju radi kopnene invazije na pojas Gaze: „Ukinuli smo sva pravila ratovanja. Naši vojnici neće odgovarati ni za šta. Neće biti vojnih sudova”. Čak ni Adolf Hitler nije otišao tako daleko…

Galan je takođe rekao vojnicima: „Otpustio sam sva ograničenja, povratili smo kontrolu nad područjem i prelazimo na pun napad. „Hamas“ je želeo promenu u Gazi, promeniće se za 180 stepeni od onoga što je mislio. Zažaliće za ovim trenutkom, Gaza se nikada neće vratiti na ono što je bila, piše Hal Turner na svom blogu.

Za sve koji se pitaju da li Izrael planira stvarnu kopnenu invaziju na pojas Gaze ili ne, ministar Galan je takođe odgovorio na to, rekavši izraelskim trupama „Počeli smo vazdušnu ofanzivu. Kasnije ćemo i mi doći iz zemlje”.

Potvrđujući Galanovu tezu, izraelski ministar za nacionalnu bezbednost kaže da je „invazija Gaze sada neizbežna“. On je rekao da Izrael sada nema drugu opciju osim da započne kopnenu operaciju.

Objave na društvenim mrežama prikazuju video snimke trupa koje se obaveštavaju o predstojećoj invaziji na kopno.

Ono što se dešava u Izraelu ne dešava se u vakuumu – druge zemlje i entiteti vide šta se dešava, i vrlo jasno iznose svoje stavove o tome.

U susednom Libanu grupa Hezbolah, sa kojom je Izrael zaratio 2005. godine, upozorila je da će, ukoliko Izrael pokrene kopnenu invaziju na Gazu, Hezbolah ući u rat da brani Palestince.

Sjedinjene Države su poslale nekoliko povratnih poruka putem unutarvladinih metoda, kako bi se uverile da Hezbolah zna da su poruke stvarne, direktno upozoravajući da će, ako Hezbolah krene u rat protiv Izraela, Sjedinjene Države krenuti za Hezbolahom.

Posle tih nekoliko direktnih upozorenja, „Hezbolah“ je danas javno poručio da ne samo da će ući u rat, „Naša mornarička flota sa krstarećim raketama i torpedima spremna je za rat sa Izraelom“ Hezbolahova „crvena linija“ je ulazak izraelske vojske u Gaza za kopnene operacije. Čak su objavili i video koji pokazuje oružje koje će koristiti.

Tada je „Hezbolah“ uništio dva oklopna transportera izraelske vojske ruskim raketama „kornet“, na libansko-izraelskoj granici. Dakle, izgleda da je Hezbolah jasno stavio do znanja da su u ovoj borbi bez obzira na to šta SAD ili Izrael kažu.

U obližnjem Iranu, poruka je slična. Korpus iranske revolucionarne garde (IRGC) jutros je javno saopštio da je „IRGC spreman da uđe u rat sa Izraelom, u okviru svake zajedničke operacije sa Hezbolahom“, kako je danas objavio ruski list „Izvestija“.

Veoma zabrinjavajuće na više nivoa, bile su danas opaske turskog predsednika Erdogana. On je novinarima rekao da svet ne može da toleriše nastavak humanitarne tragedije u regionu i da Izrael ne sme da zaboravi da će, ako se ponaša kao banda, a ne kao država, na kraju biti tretiran kao banda.

Arapski mediji Al-Maiadeen objavili su priču jutros citirajući izvor iz palestinskog vojnog lanca komandovanja koji je rekao: „Imamo obavještajni nadzor nad svim neprijateljskim (tj. Izraelskim) pokretima, čak i onima koji se dešavaju unutar njenih vojnih lokacija. – Ako neprijatelj (tj. Izrael) pokrene kopnenu invaziju na pojas Gaze, on će efektivno žrtvovati polovinu svoje vojske.

Na drugim mestima, druge zemlje i entiteti nastavljaju da se mešaju u sukob. Načelnik pakistanske vojske je danas zapretio Izraelu: „Ako Izrael pokrene kopneni napad na Gazu, Pakistan će Palestincima obezbediti balističke rakete.

Sa svoje strane, izgleda da Izrael pokazuje da ga uopšte nije briga šta neko drugi kaže. Izrael je jutros očigledno upotrebio municiju od belog fosfora protiv civilnih ciljeva u Gazi.

Više izvora izveštava da su i novinari i stanovnici u oblasti luke Gaze iskusili teškoće zbog incidenta sa bombardovanjem koji je uključivao beli fosfor.

U izraelskom vazdušnom napadu jutros ubijeni su osnivač Hamasa Abu Osama i dvojica njegovih sinova (takođe su bili Hamasovci).

Ako je uopšte postojalo pitanje šta Izrael namerava da uradi unutar Gaze kada počne kopnena invazija, na to je odgovorio portparol izraelskih odbrambenih snaga DŽonatan Konrikus, koji je obećao da će „sravniti svaku zgradu sa zemljom u znak odmazde“ Hamasu. „.

Libanski mediji javljaju da je Hamas obavestio Hezbolah i druge saveznike da je njihov raketni niz netaknut i da može da traje dovoljno dugo. „Hamas” je takođe potvrdio da je spreman za svaku kopnenu invaziju cionističke vojske.

Uz potpunu opsadu Gaze, elektrana u Gazi je jutros ostala bez goriva, a struja je prekinuta za 2,3 miliona ljudi u Gazi. Gorivo dostupno u bolnici za rad generatora dovoljno je za najviše četiri dana, a bez struje bolnica će se pretvoriti u masovnu grobnicu.

U Gazi takođe nema tekuće vode, nakon što je Izrael juče isključio dovod vode.

Teški raketni napadi iz Gaze ciljaju centralni Izrael. Tel Aviv je trenutno na udaru.

HAMAS POKAZAO KAKO PRAVI RAKETE: Evo čime se probija Gvozdena kupola (VIDEO)

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA