Najnovije

ŠTA TO VUČIĆ POTPISUJE U KINI? Prisustvovaće i Si Điping

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas u Peking i time započeo zvaničnu posetu Kini.

Vučić predvodi srpsku delegaciju koji čine brojni ministri u Vladi Srbije, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar odbrane Miloš Vučević, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministar finansija Siniša Mali, ministar trgovine Tomislav Momirović, ministarka kulture Maja Gojković, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, ministar informacionih tehnologija Mihailo Jovanović i direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić. Vučić i delegacija Vlade Srbije učestvovaće na trećem Forumu „Pojas i put”, a tim povodom Vučić je izjavio da je poseta Kini veoma važna u trenucima koji nisu nimalo laki.

Predsednik Vučić se u Pekingu obratio novinarima:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Pekingu da će sutra biti potpisan sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, u prisustvu predsednika Si Đinpinga, koji će obuhvatiti 10.412 srpskih tarifnih pozicija odnosno prozvoda i 8.930 sa kineske strane i najavio da će taj sporazum stupiti na snagu do maja ili juna.

"Moramo da jurimo tzv. preferencijalne aranžmane za naše proizvode u poljoprivredi i industriji. Moramo da osvajamo nova velika tržišta da ne dođe u pitanje višak maline i jabuka, vina i rakije", rekao je predsednik i dodao da će procedura oko sporazuma biti završena kod nas do kraja marta.

"I potrebno je da prođe razmena nota sa kineskom stranom u roku od 90 dana, a do maja ili juna da stupi na snagu", istakao je Vučić i dodao da više neće biti nikakve carine.

Kako je rekao, to bi značilo da više ne bismo imali nikakve carine koje su danas veoma visoke, na sprsku jabuku, šljivu, breskvu, sojino ulje, jer nam je to jedan od najprodavanijih proizvoda.

Dodao je da neće biti carine ni na smrznutu malinu, koja beleži rast od 350 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Zatim ni na pivo, vodu, kiselu vodu, gotovo sve faramaceutske i industrijske proizvode…

"Vino će biti bez carina u potpunosti za pet godina, pošto će se carina postepeno smanjivati po 20 odsto u narednih pet godina, dok danas moraju da se uračunaju i čine 30 odsto ukupne cene. To će biti nula odsto posle pet godina i naši vinari će imati mnogo bolju cenu na tom tržištu", istakao je Vučić.

Naglasio je da će to puno značiti za naše vinarije širom Srbije.

Kada je reč o rakiji, u periodu od 10 godina biće ukinuta carina, pošto će svake godine biti niža za po 10 odsto, dodao je on.

Kaže da su to za nas velike stvari koje će pomoći da uvozimo sirovine po značajno nižim carinama i za naše čeličane i rudnike.

"I kada kažu šta ćemo da uvezemo za naše potrošače... pa ne može ni EU da se takmiči sa Kinom, a ne mi. Ti proizvodi koje inače uvozimo iz Kine imaće neuporedivo nižu cenu", naveo je Vučić.

Taj ugovor o slobodnoj trogivini, kako kaže, pokazuje koliko smo se trudili da popravimo poziciju poljoprivrednih proizvođača i industrijskih, napomenuo je on.

Vučić je rekao novinarima da je to veoma važan sporazum koji je pripreman šest meseci i da je na njemu radilo i pregovaralo šest radnih grupa. 

Pohvalio je Ministarstvo trgovine i rekao da pregovori nisu bili laki.

Vučić je rekao da će sastanci krenuti ujutru i da će imati bilateralni susret sa Si Đinpingom, kao i pre toga višesatni sastanak sa Van Hu Ningom, koji je na čelu Nacionalnog saveta koje je  najvažnije političko telo, koje savetuje kinesko rukovodstvo.

To je najznačajnijij politički mislilac savremene Kine, rekao je predsednik Srbije.

Dodao je da je, ipak, izuzetna čast i privilegija što će imati bilateralni sastanak sa Sijem. 

O Srbima na KiM

O pisanju opozicionih medija da "Vučić maltretira Srbe na KiM terajući ih na izbore", on kaže da je važno da se vodi dijalog.

- Plašim se da nemamo sagovornika za to, ali i najgori razgovor bolji je od toga da nema razgovora. A što se tiče tog licemernog pisanja, ja sam bio i ranije za to, ali Srbi sa KiM nisu bili. I uvek ću podržati svaku njihovu odluku! Morate biti uz njih, i kada je lako i kada nije - kaže Vučić.

Predsednik je rekao da morate biti tvrdi i jaki kada je teško vašem narodu, a ne onda kada je lako.

- Kada je veselje, onda vam 500 ljudi dolazi i javlja vam se. A kada je teško, onda ste sami. Nisam ja vlasnik života Srba sa KiM, nego da su promenjene okolnosti, i da ih molim za to. A pogledajte licemerje sa druge strane. Ranije im nije valjala odluka da se ne ide na izbore, sada im ne valja da se ide. Ništa im ne valja što kaže Vučić. Ja sam kriminalac i ubica, najgori na svetu. Ja sam kriminalac bez stranih računa, a on je pošten sa 619 miliona evra - kaže on.

O izjavi Dragana Đilasa da lista SNS neće imati 40 odsto na izborima, predsednik kaže da u životu nema "mašinskog mozga", i da tako može da broji samo pare na svojim računima.

- Lako je biti neodgovoran i ne govoriti istinu, i uložiti milijarde u kampanju protiv mene. Znate li koliko je medijskih napada izvršeno na njih, a koliko na mene? Jedan prema 270. Jedan napad na njih, 270 napada na mene. Mi ćemo te brojke uskoro pokazati, i za štampana izdanja i za druge medije. Mi nemamo taj problem, neću da se krijem, podržavam onu političku opciju koja vodi zemlju u budućnost, i koja neće našoj zemlji da unese sankcije, ali je neće ni poniziti - rekao je predsednik.

Vučić je, komentarišući izjavu Miloša Jovanovića, podsetio da je i ranije govorio da su svi isti, i levica i desnica u opoziciji.

- Hvala što ste to rekli, da svi znaju da nema razlike između vas. A utakmica tek počinje, pisalo je na tarabi ko će šta da dobije, a ja se uzdam u narod i odgovornost. Moja vera u ljude se do sada pokazala ispravnom - zaključio je predsednik Vučić.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA