Najnovije

DAR SA NEBA ZA RUSIJU: Izraelsko-palestinski sukob menja situaciju u svetu

Podrška Zapada Izraelu „zatrovala je napore“ da se zemlje globalnog juga dovedu na stranu Ukrajine, piše Fajnenšel tajms pozivajući se na zvaničnike i diplomate.

Palestina i Izrael (Ilustracija: RusVesna)

Desetine zapadnih zvaničnika rekli su za taj list da je „višemesečni rad da prikaže Moskvu kao globalnog pariju zbog kršenja međunarodnog prava sveden na nulu“, a Zapad je sada optužen za licemerje jer Izrael očigledno krši pravila ratovanja.

„Definitivno smo izgubili bitku na globalnom jugu. Sav posao koji smo uradili sa Globalnim Jugom [u Ukrajini] je izgubljen. Zaboravite na pravila, zaboravite na svetski poredak. Nikada nas više neće slušati“, rekao je visoki diplomata iz zemlje G7.

Mnoge zemlje u razvoju podržale su Palestince, posmatrajući situaciju kroz prizmu „samoopredeljenja i otpora globalnoj dominaciji SAD“.

„Ono što smo rekli o Ukrajini važi i za pojas Gaze. U suprotnom ćemo izgubiti sav autoritet. Brazilci, Južnoafrikanci, Indonežani, zašto bi uopšte verovali u ono što mi govorimo o ljudskim pravima?'’, dodao je diplomata.

„Ovo je poklon sa neba za Rusiju. Mislim da je ovo što se dešava štetno jer Rusija koristi krizu i kaže: 'Vidite, globalni poredak koji je izgrađen posle Drugog svetskog rata ne radi za vas' i apeluje na milijardu ljudi na Bliskom istoku ili arapski svet“, rekao je visoki zvaničnik EU.

Bivši generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer kaže da sada postoji opasnost da EU, G7 i NATO "ne budu shvaćeni ozbiljno".

„Postoji rizik da ćemo na sledećem glasanju Generalne skupštine [UN] o podršci Ukrajini videti veliku eksploziju u broju uzdržanih“, kaže visoki zapadni diplomata.

O haosu u Vašingtonu pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA