Najnovije

BRNABIĆEVA PORUČILA CELOM SVETU: Na delu teror nad Srbima - jedini put dijalog! (VIDEO)

U sedištu Ujedinjenih nacija u NJujorku, na sednici Saveta bezbednosti o šestomesečnom izveštaju Unmika o Kosovu i Metohiji, premijerka Ana Brnabić je ukazala da su Srbi na KiM izloženi političkom, pravnom, institucionalnom i fizičkom nasilju. Šefica misije UN na KiM Karolin Zijade je istakla da trenutna situacija može jedino kompromisom da se prevaziđe.
Brnabić: Sistemsko nasilje nad Srbima (Foto: Skrinšot)

Brnabić: Sistemsko nasilje nad Srbima (Foto: Skrinšot)

Na početku obraćanja, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je navela da će pokušati da se uzdrži od preterano birokratskog jezika i iznese stavove Beorada na jasan i direktan način. 

"Jednostavno zato što je situacija u protekle dve godine, a posebno u poslednjih 12 meseci, postala toliko ozbiljna da svi treba da pokušamo da razumemo, ne kao političari, već pre svega kao ljudi, šta se dešava i kuda dalje, da bismo onima na KiM koji svakodnevno stradaju pružili bar tračak nade, makar tračak nade da je stabilnost i dugoročni mir moguć", navela je Brnabićeva.

Pogledajte snimak obraćanja premijerke na sednici SB UN:

 

Kurtijev progon Srba

"Iz onoga što svi možemo da vidimo na terenu, na osnovu brojnih primera u proteklih 12 do 18 meseci, zvaničnici u Prištini, administracija u Prištini, nažalost, najjednostavnije rečeno, imaju tri ključne poruke za Srbe, drugo nealbansko stanovništvo na KiM – i za međunarodnu zajednicu", poručila je Brnabićeva.

Brnabićeva je navela da je prva poruka da "oni Srbi koji su otišli – posle 1999. godine ili tokom etničkog čišćenja, pogroma, 2004. godine, ne treba da se vraćaju".

"Duboko je uznemirujuće, žalosno, ali i sramotno, da KiM ostaje, prema relevantnim izveštajima UN, teritorija koja, u poređenju sa svim postkonfliktnim teritorijama u celom ovom našem ludom svetu, ima najmanje povratnika", navela je predsednica Vlade.

Istakla je da se na Kosovo i Metohiju vratilo manje od dva odsto raseljenih i da to nije slučajno.

"Ako pokušaju da se vrate, obično vide da im je neko nezakonito zaplenio privatnu imovinu. Oni, zatim, idu kod vlasti da prijave uzurpaciju i traže pomoć, nadajući se pravdi i pravičnosti. U većini slučajeva, umesto da dobiju pomoć, oni budu uhapšeni i završe u zatvoru", poručila je Ana Brnabić.

"Ovo je jasna poruka zvaničnika u Prištini raseljenim Srbima: ne vraćajte se, niste dobrodošli", istakla je predsednica Vlade Srbije.

Ana Brnabić je navela da je samo od početka ove godine pucano je na šest Srba, a niko nije krivično odgovoran.

"U protekle dve i po godine bilo je 434 etnički motivisana napada na Srbe i njihovu imovinu, što je neverovatnih 50 odsto više u odnosu na period pre Kurtijeve administracije, a još uvek ne znamo da li je neko odgovarao, ni da li je bilo optužnica ili ako su podignute optužnice protiv bilo kog od počinilaca", istakla je premijerka Srbije.

Istakla je da je, kao direktna posledica ovog terora, 11 odsto Srba napustilo sever KiM "od dolaska Aljbina Kurtija na vlast zbog kampanje sistematskog i rasprostranjenog nasilja nad Srbima i namernog stvaranja nepodnošljivih uslova za život za njih".

Ana Brnabić je navela da je treća jasna poruka zvaničnika iz Prištine Srbima, ali i međunarodnoj zajednici da postignuti sporazumi neće biti sprovedeni, a ti sporazumi, ili deo sporazuma koji su sprovedeni, biće poništeni, rastavljeni ili blokirani.

Navela je da u svim izveštajima u proteklih 10 i više godina nema ni reči o Briselskom sporazumu.

ZSO – krajnje vreme je prošlo 

"Krajnje vreme za uspostavljanje ZSO je prošlo pre pet, šest godina, ali ipak, ovo je nešto što treba da se uradi. ZSO je nezaobilazan element na kome počiva implementacija bilo kojih daljih sporazuma", poručila je Brnabićeva.

Istakla je, međutim, da to treba da bude Zajedncia srpskih opština u skladu sa potpisanim sporazumima iz 2013. i 2015. godine, a ne bilo koja organizacija koja nosi to ime.

Napomenula je da je Priština u protekle dve godine otvoreno izjavila nekoliko puta da nema nikakvog interesa za ZSO.

"Da stvar bude gora, Priština je poslednjih 12 meseci aktivno podrivala sve što je postignuto Briselskim sporazumom. Aljbin Kurti je 3. novembra prošle godine smenio komandanta Regionalne policijske uprave Sever, čime je praktično rasformiran multietnički policijski sastav na KiM, što je direktno u suprotnosti sa članom 9 Briselskog sporazuma", rekla je Ana Brnabić.

Brnabićeva je navela da bi najracionalniji pristup bio da KFOR, u skladu sa svojim mandatom prema Rezoluciji 1244, privremeno preuzme punu odgovornost za bezbednost na severu KiM, kao i da bi UNMIK mogao da odigra značajnu ulogu u ovom procesu.

"Dijalog je jedini način da se reše problemi Kosova i Metohije. I mogu samo da kažem da će Beograd i pored svih poteškoća ostati privržen. I pozivamo da se novi lokalni izbori na severu KiM održe što pre, kao deo napora za deeskalaciju. To očekuju Srbi na KiM, a to su svi u međunarodnoj zajednici preporučivali i ukazivali na tu potrebu", zaključila je Ana Brnabić u obraćanju Savetu bezbednosti UN.

Pročitajte OVDE novu Putinovu poruku Kijevu

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA