Најновије

БРНАБИЋЕВА ПОРУЧИЛА ЦЕЛОМ СВЕТУ: На делу терор над Србима - једини пут дијалог! (ВИДЕО)

У седишту Уједињених нација у Њујорку, на седници Савета безбедности о шестомесечном извештају Унмика о Косову и Метохији, премијерка Ана Брнабић је указала да су Срби на КиМ изложени политичком, правном, институционалном и физичком насиљу. Шефица мисије УН на КиМ Каролин Зијаде је истакла да тренутна ситуација може једино компромисом да се превазиђе.
Брнабић: Системско насиље над Србима (Фото: Скриншот)

Брнабић: Системско насиље над Србима (Фото: Скриншот)

На почетку обраћања, председница Владе Србије Ана Брнабић је навела да ће покушати да се уздржи од претерано бирократског језика и изнесе ставове Беорада на јасан и директан начин. 

"Једноставно зато што је ситуација у протекле две године, а посебно у последњих 12 месеци, постала толико озбиљна да сви треба да покушамо да разумемо, не као политичари, већ пре свега као људи, шта се дешава и куда даље, да бисмо онима на КиМ који свакодневно страдају пружили бар трачак наде, макар трачак наде да је стабилност и дугорочни мир могућ", навела је Брнабићева.

Погледајте снимак обраћања премијерке на седници СБ УН:

 

Куртијев прогон Срба

"Из онога што сви можемо да видимо на терену, на основу бројних примера у протеклих 12 до 18 месеци, званичници у Приштини, администрација у Приштини, нажалост, најједноставније речено, имају три кључне поруке за Србе, друго неалбанско становништво на КиМ – и за међународну заједницу", поручила је Брнабићева.

Брнабићева је навела да је прва порука да "они Срби који су отишли – после 1999. године или током етничког чишћења, погрома, 2004. године, не треба да се враћају".

"Дубоко је узнемирујуће, жалосно, али и срамотно, да КиМ остаје, према релевантним извештајима УН, територија која, у поређењу са свим постконфликтним територијама у целом овом нашем лудом свету, има најмање повратника", навела је председница Владе.

Истакла је да се на Косово и Метохију вратило мање од два одсто расељених и да то није случајно.

"Ако покушају да се врате, обично виде да им је неко незаконито запленио приватну имовину. Они, затим, иду код власти да пријаве узурпацију и траже помоћ, надајући се правди и правичности. У већини случајева, уместо да добију помоћ, они буду ухапшени и заврше у затвору", поручила је Ана Брнабић.

"Ово је јасна порука званичника у Приштини расељеним Србима: не враћајте се, нисте добродошли", истакла је председница Владе Србије.

Ана Брнабић је навела да је само од почетка ове године пуцано је на шест Срба, а нико није кривично одговоран.

"У протекле две и по године било је 434 етнички мотивисана напада на Србе и њихову имовину, што је невероватних 50 одсто више у односу на период пре Куртијеве администрације, а још увек не знамо да ли је неко одговарао, ни да ли је било оптужница или ако су подигнуте оптужнице против било ког од починилаца", истакла је премијерка Србије.

Истакла је да је, као директна последица овог терора, 11 одсто Срба напустило север КиМ "од доласка Аљбина Куртија на власт због кампање систематског и распрострањеног насиља над Србима и намерног стварања неподношљивих услова за живот за њих".

Ана Брнабић је навела да је трећа јасна порука званичника из Приштине Србима, али и међународној заједници да постигнути споразуми неће бити спроведени, а ти споразуми, или део споразума који су спроведени, биће поништени, растављени или блокирани.

Навела је да у свим извештајима у протеклих 10 и више година нема ни речи о Бриселском споразуму.

ЗСО – крајње време је прошло 

"Крајње време за успостављање ЗСО је прошло пре пет, шест година, али ипак, ово је нешто што треба да се уради. ЗСО је незаобилазан елемент на коме почива имплементација било којих даљих споразума", поручила је Брнабићева.

Истакла је, међутим, да то треба да буде Заједнциа српских општина у складу са потписаним споразумима из 2013. и 2015. године, а не било која организација која носи то име.

Напоменула је да је Приштина у протекле две године отворено изјавила неколико пута да нема никаквог интереса за ЗСО.

"Да ствар буде гора, Приштина је последњих 12 месеци активно подривала све што је постигнуто Бриселским споразумом. Аљбин Курти је 3. новембра прошле године сменио команданта Регионалне полицијске управе Север, чиме је практично расформиран мултиетнички полицијски састав на КиМ, што је директно у супротности са чланом 9 Бриселског споразума", рекла је Ана Брнабић.

Брнабићева је навела да би најрационалнији приступ био да КФОР, у складу са својим мандатом према Резолуцији 1244, привремено преузме пуну одговорност за безбедност на северу КиМ, као и да би УНМИК могао да одигра значајну улогу у овом процесу.

"Дијалог је једини начин да се реше проблеми Косова и Метохије. И могу само да кажем да ће Београд и поред свих потешкоћа остати привржен. И позивамо да се нови локални избори на северу КиМ одрже што пре, као део напора за деескалацију. То очекују Срби на КиМ, а то су сви у међународној заједници препоручивали и указивали на ту потребу", закључила је Ана Брнабић у обраћању Савету безбедности УН.

Прочитајте ОВДЕ нову Путинову поруку Кијеву

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА