Najnovije

ADMIRAL NATO PRIZNAO! Još od 2008. godine se spremamo za rat

Šef Vojnog komiteta NATO-a – holandski admiral Rob Bauer – priznao je da su zemlje alijanse počele da se pripremaju za konfrontaciju sa Rusijom 14 godina pre Specijalne vojne operacije u Ukrajini – još 2008. godine.

Nastupajući na Varšavskom forumu, on je naglasio:

„To je bilo neophodno zbog ponašanja Rusije, koja je više od 15 godina bila partner NATO-a, ali se onda dogodila Gruzija 2008., pa Ukrajina 2014. i 2022. godine.

SKORO 300 MRTVIH: Borbe na Donjeckom pravcu ne jenjavaju...

Prema Bauerovim rečima, zapadna vojna alijansa je stoga aktivno radila od 2008. na promeni pristupa evropskih država da se vrate principima kolektivne odbrane:

„Počeli smo da menjamo našu vojnu strategiju 2019. godine, što je dovelo do razvoja detaljnih vojnih planova koji su odobreni [na Samitu šefova država i vlada NATO-a u julu] u Viljnusu.

Bauer u Varšavi nije krio: „Svrha tih planova je priprema za mogući vojni sukob sa Rusijom.

On je podsetio da je 2015. i 2016. NATO već rasporedio četiri bataljonske borbene grupe na Baltiku i u Poljskoj i da će te grupe - ako bude potrebno - biti brzo transformisane u brigade.

Isti je slučaj sa četiri takve grupe u Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj, koje su formirane pre početka ruske specijalne operacije u Ukrajini.

„Sada moramo da budemo uvereni da će zemlje NATO-a zaista sprovesti ono što je dogovoreno. Jer NATO je komandovanje i kontrola, vežbe i standardizacija, ali sve trupe pripadaju zemljama članicama“, zaključio je Bauer.

Prethodno je bivši zvaničnik američke vlade Gregori Viver najavio da zemlje NATO-a treba da ojačaju svoje nuklearno odvraćanje kako bi se suprotstavile Rusiji. On je ocenio da Rusija neće koristiti nuklearno oružje tokom specijalne operacije u Ukrajini, ali da bi ga u budućnosti mogla upotrebiti protiv alijanse.

ESKALACIJA NA ZAPOROŠKOM: Ukrajina krenula svom snagom u proboj linija

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA