Најновије

АДМИРАЛ НАТО ПРИЗНАО! Још од 2008. године се спремамо за рат

Шеф Војног комитета НАТО-а – холандски адмирал Роб Бауер – признао је да су земље алијансе почеле да се припремају за конфронтацију са Русијом 14 година пре Специјалне војне операције у Украјини – још 2008. године.

Наступајући на Варшавском форуму, он је нагласио:

„То је било неопходно због понашања Русије, која је више од 15 година била партнер НАТО-а, али се онда догодила Грузија 2008., па Украјина 2014. и 2022. године.

СКОРО 300 МРТВИХ: Борбе на Доњецком правцу не јењавају...

Према Бауеровим речима, западна војна алијанса је стога активно радила од 2008. на промени приступа европских држава да се врате принципима колективне одбране:

„Почели смо да мењамо нашу војну стратегију 2019. године, што је довело до развоја детаљних војних планова који су одобрени [на Самиту шефова држава и влада НАТО-а у јулу] у Виљнусу.

Бауер у Варшави није крио: „Сврха тих планова је припрема за могући војни сукоб са Русијом.

Он је подсетио да је 2015. и 2016. НАТО већ распоредио четири батаљонске борбене групе на Балтику и у Пољској и да ће те групе - ако буде потребно - бити брзо трансформисане у бригаде.

Исти је случај са четири такве групе у Словачкој, Мађарској, Румунији и Бугарској, које су формиране пре почетка руске специјалне операције у Украјини.

„Сада морамо да будемо уверени да ће земље НАТО-а заиста спровести оно што је договорено. Јер НАТО је командовање и контрола, вежбе и стандардизација, али све трупе припадају земљама чланицама“, закључио је Бауер.

Претходно је бивши званичник америчке владе Грегори Вивер најавио да земље НАТО-а треба да ојачају своје нуклеарно одвраћање како би се супротставиле Русији. Он је оценио да Русија неће користити нуклеарно оружје током специјалне операције у Украјини, али да би га у будућности могла употребити против алијансе.

ЕСКАЛАЦИЈА НА ЗАПОРОШКОМ: Украјина кренула свом снагом у пробој линија

Извор: Факти.орг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА