Najnovije

KIJEV U PROBLEMU: Pristalice sve više uskraćuju pomoć Ukrajini

Pristalice Ukrajine počinju da smanjuju finansiranje Kijeva, čija se kontraofanziva nije proslavila, a stupanje zemlje u EU preti raspadu same unije“, izjavio je direktor bugarske nevladine organizacije „Institut za ekonomiju i međunarodne odnose“ i bivši zamenik inostranih poslova Bugarske LJubomir Kjučukov o raspoloženju na Zapadu i izgledima po Brisel.

„Ukoliko EU ne sprovede reforme i Ukrajina se pridruži uniji sada, EU će jednostavno doživeti propast. Ukrajina je velika poljoprivredna zemlja, a glavna tačka budžeta EU su kohezioni fondovi i poljoprivredna politika, što čini dve trećine evropskog budžeta. Mi i sada vidimo probleme koje je izazvao slobodan pristup ukrajinskog žita EU. To znači da će biti neophodno revidirati celu politiku EU o podršci poljoprivredi, celu agrarnu politiku unije, biće nove preraspodele sredstava, biće potrebna nova novčana sredstva. Na to Brisel trenutno nije spreman, ocenio je stručnjak za TV „Eurokom“.

Pored toga, prema njegovim rečima, velike zemlje EU se boje da će se pojaviti još jedna zemlja koja bi bila sklona da stavi veto po uzoru na Poljsku, Mađarsku i druge zemlje.

„Sa tog stanovišta, bojim se da smo ponovo neiskreni sa Ukrajinom, kao što je bilo u slučaju sa primanjem u NATO“, dodao je on.

Ovde dolazimo do pitanja, kazao je stručnjak, da li je to pobeda Kijeva, jer kontraofanziva, koja je bila najavljena za ovu godinu i od koje se mnogo očekivalo, u stvarnosti nije dala takve rezultate.

On je dodao da predstoji još nekoliko nedelja pre nego što je jednostavno zaustave vremenski uslovi.

Kjučukov je istakao da će sledeći meseci, po njegovom mišljenju, opredeliti u kom pravcu će se ovaj sukob nastaviti – da li će se nastviti u vojnom pravcu ili će biti pokušaja da se pronađe neko političko rešenje.

„Vidimo da brojne zemlje koje podržavaju Ukrajinu postaju sve opreznije. Niz država počinje da razmišlja koliko će još trajati sukob i šta je uopšte ostvarivo u tom ratu. Čak je i Poljska prestala da isporučuje oružje, a u SAD vidimo šta se dešava povodom glasanja o budžetu. Cena sprečavanja rizika od 'zatvaranja' američke administracije bilo je odbijanje pomoći Ukrajini“, objasnio je stručnjak.

Takođe, Kjučukov zaključuje da je na izborima u Slovačkoj pobedio Robert Fico koji se oslanja na spoljnu politiku, braneći tezu da Ukrajini više ne treba pomagati oružjem i da treba težiti miru.

VELIKA MISTERIJA: Ukrajinski vojnici zaraženi infekcijama koje se ne mogu lečiti antibioticima

Izvor: Sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA