Najnovije

UKRAJINA OSTAJE BEZ JOŠ JEDNOG SAVEZNIKA: Predsednica susedne zemlje promenila stav

Slovačka predsednica Zuzana Čaputova smatra da je neophodno da se odloži dodela vojne pomoći Ukrajini posle parlamentarnih izbora održanih u zemlji, prenosi Dennik M.

Ukrajina (Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine)

Na izborima je pobedila partija bivšeg premijera Roberta Fica, lidera stranke levog centra Smer – socijaldemokratija (N-SD), koja se ranije oštro protivila slanju vojne pomoći Kijevu, „jer to samo vodi na produžavanje vojnog sukoba i stradanja mirnog stanovništva“.

Fico je obećao biračima da „neće predati ni jednu granatu Ukrajini“, podseća Dennik M.

Prema pisanju lista, Ministarstvo odbrane Slovačke razmatra mogućnost da Ukrajini pošalje paket pomoći, koji je odobren pod vladom Ludovita Odora.

Međutim, Čaputova se tome usprotivila, rekavši da bi takva odluka značila „nepoštovanje birača“. Ona je pozvala da se sačeka formiranje nove vladajuće koalicije. Čaputova je prethodno dala Ficu dve nedelje da formira vladu.

Pres sekretar predsednice Martin Strižinjec je, komentarišući odluku Čaputove, takođe rekao da je neophodno „poštovati rezultate demokratskih izbora“.

Na parlamentarnim izborima 30. septembra, Ficova stranka osvojila je 23,58 odsto glasova. Na drugom mestu je „Progresivna Slovačka“ (16,37%), na trećem „Glas“ (skoro 15%), koji predvodi još jedan bivši slovački premijer Peter Pelegrini.

Fico je bio premijer Slovačke od 2006–2010. i 2012–2018. Političar, koga je Vašington post nazvao „proruskim populistom“, rekao je posle izbora da Slovačka ima ozbiljnijih problema od Ukrajine, pa Bratislava neće vojno podržati Kijev. On je obećao humanitarnu pomoć Ukrajini i pomoć u obnovi zemlje.

O iranskom naoružanju u ukrajinskoj vojsci pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA