Najnovije

SAD KREĆE KUVANJE: Rusi počeli da koriste „otrovnu ružu” na ukrajinskom frontu

Kada su ruske oružane formacije ušle u Ukrajinu u februaru 2022, nadale su se da će vojna kampanja biti kratka. Ali to se nije dogodilo i danas ruske oružane snage pokušavaju da se prilagode spremnosti i sposobnosti Ukrajine da im se odupre.

Borbe u Ukrajini uključuju više od tenkovskih bitaka, rovovskih bitaka, raketnih udara i napada dronom. Elektronsko ratovanje—korišćenje elektronskih signala za otkrivanje, presretanje i suzbijanje neprijateljskih snaga—je suštinski element svakodnevnog ratovanja.

Iako su sistemi za elektronsko ratovanje dobili manje pažnje od tenkova ili dronova, oni igraju važnu ulogu u sukobu u Ukrajini. Obe strane koriste opremu za elektronsko ratovanje da presretnu i ometaju koordinaciju i rad međusobne komunikacije.

Kako sukob napreduje, snage za elektronsko ratovanje na obe strane moraju da se prilagođavaju i inoviraju kako bi osigurale da njihove operacije ostanu efikasne.

Dobivši zapadno oružje, ukrajinske oružane snage aktivno nastavljaju kontraofanzivu koju su pokrenule na jugoistoku u junu.

Sada je Rusija promenila pristup korišćenju sistema za elektronsko ratovanje i to pokazuje da je spremna za dugoročna borbena dejstva.

S

Dok je pažnja usmerena na tutnjavu tenkova i putanje dronova, trupe za elektronsko ratovanje sa obe strane izvode mnogo veštije i često rizičnije operacije na prvim linijama fronta.

Rusija, suočena sa uništenjem više od trećine svojih tenkova i oklopnih vozila, četvrtine svih bespilotnih letelica, u Ukrajinu je poslala i sisteme za tzv. elektronsko ratovanje (koje NATO naziva EW/EM). Ovakvi sistemi služe za ometanje, skretanje sa kursa i uništenje protivničkih balističkih raketa i projektila koji imaju neki vrstu elektronskog navođenja. To može biti infracrveno, lasersko ili satelitsko (GPS) navođenje do cilja.

EW/EM sistemi su, za razliku od gotovo svih drugih defanzivnih oružja, male veličine (obično jedno ili dva vozila), pa se lako mogu da instaliraju na brodove, razne vrste kamiona ili vozila.

Na primer sistem „Borisoglebsk-2“ se montira na kamion ili oklopno vozilo (poput MT-LB vozila), a može da ometa do 12 ciljeva u isto vreme. Može i da ometa mikrotalasni „Ka-band“ opseg frekvencija, koji se najčešće koristi za komunikaciju sa satelitima.

Mnogo napredniji EW/EM sistem je „Krasukha-2“ („Otrovna ruža“).

„Krasukha“ može da ometa zemaljske i satelitske komunikacije u tzv. S-Band mikrotalasnom opsegu, kao i niskofrekventne signale za komunikaciju sa krstarećim raketama. Takođe, sposoban je i za „lažno navođenje“, kada se nakon uspešnog ometanja krstareće rakete elektronski šalje novi (pogrešan) cilj. „Krasukha-2“ ima operativni domet od 160 do 250 kilometara, te do visine od 15 kilometara.

KREĆE PRAVI PAKAO: Islamski džihad poslao naoružane ljude iz Libana u Izrael

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA