Најновије

САД КРЕЋЕ КУВАЊЕ: Руси почели да користе „отровну ружу” на украјинском фронту

Када су руске оружане формације ушле у Украјину у фебруару 2022, надале су се да ће војна кампања бити кратка. Али то се није догодило и данас руске оружане снаге покушавају да се прилагоде спремности и способности Украјине да им се одупре.

Борбе у Украјини укључују више од тенковских битака, рововских битака, ракетних удара и напада дроном. Електронско ратовање—коришћење електронских сигнала за откривање, пресретање и сузбијање непријатељских снага—је суштински елемент свакодневног ратовања.

Иако су системи за електронско ратовање добили мање пажње од тенкова или дронова, они играју важну улогу у сукобу у Украјини. Обе стране користе опрему за електронско ратовање да пресретну и ометају координацију и рад међусобне комуникације.

Како сукоб напредује, снаге за електронско ратовање на обе стране морају да се прилагођавају и иновирају како би осигурале да њихове операције остану ефикасне.

Добивши западно оружје, украјинске оружане снаге активно настављају контраофанзиву коју су покренуле на југоистоку у јуну.

Сада је Русија променила приступ коришћењу система за електронско ратовање и то показује да је спремна за дугорочна борбена дејства.

С

Док је пажња усмерена на тутњаву тенкова и путање дронова, трупе за електронско ратовање са обе стране изводе много вештије и често ризичније операције на првим линијама фронта.

Русија, суочена са уништењем више од трећине својих тенкова и оклопних возила, четвртине свих беспилотних летелица, у Украјину је послала и системе за тзв. електронско ратовање (које НАТО назива ЕW/ЕМ). Овакви системи служе за ометање, скретање са курса и уништење противничких балистичких ракета и пројектила који имају неки врсту електронског навођења. То може бити инфрацрвено, ласерско или сателитско (ГПС) навођење до циља.

ЕW/ЕМ системи су, за разлику од готово свих других дефанзивних оружја, мале величине (обично једно или два возила), па се лако могу да инсталирају на бродове, разне врсте камиона или возила.

На пример систем „Борисоглебск-2“ се монтира на камион или оклопно возило (попут МТ-ЛБ возила), а може да омета до 12 циљева у исто време. Може и да омета микроталасни „Ка-банд“ опсег фреквенција, који се најчешће користи за комуникацију са сателитима.

Много напреднији ЕW/ЕМ систем је „Красукха-2“ („Отровна ружа“).

„Красукха“ може да омета земаљске и сателитске комуникације у тзв. С-Банд микроталасном опсегу, као и нискофреквентне сигнале за комуникацију са крстарећим ракетама. Такође, способан је и за „лажно навођење“, када се након успешног ометања крстареће ракете електронски шаље нови (погрешан) циљ. „Красукха-2“ има оперативни домет од 160 до 250 километара, те до висине од 15 километара.

КРЕЋЕ ПРАВИ ПАКАО: Исламски џихад послао наоружане људе из Либана у Израел

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА