Najnovije

SUROVIKIN LINIJA: Zašto je ona bila preteška za ukrajinske oružane snage i opremu NATO?

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni priznao je u intervjuu britanskim novinarima da je ukrajinska kontraofanziva zašla u ćorsokak, iako se predsednik zemlje Vladimir Zelenski s tim nije složio.

Na mnogo načina, neuspeh planova Kijeva je povezan sa odbrambenom strukturom na levoj obali Dnjepra – „Surovikinom linijom“, nazvanom po svom ideologu, generalu ruske armije Sergeju Surovikinu. U nastavku teksta otkriva se koje su karakteristike ove linije odbrane i zašto ne mogu da je probiju.

Ranije je bloger Sergej Koljašnjikov objavio pismo izvora upoznatog sa situacijom o tome kako je tačno izgrađena „Surovikin linija“, šta ona znači i ko je bio na njenom početku. Prema autoru, glavna ideja generala Surovikina bila je da izgradi odbrambeni sistem, koji bi bio u stanju da zadrži neprijateljski nalet dugo vremena, čak i uz najsavremeniju tehnologiju.

Od čega se sastoji "Surovikin linija"?

„Surovikin linija je višekilometarska, duboko ešalonirana odbrambena linija, koja se sastoji od žičanih ograda, protivtenkovskih zupaca, romantično nazvanih „zmajevi zubi“. To su protivtenkovski rovovi, uporišta i ključni odbrambeni čvorovi – višekilometarska minska polja koja, kako sada vidimo, neprijatelj nije mogao direktno da savlada“, rekao je penzionisani stariji poručnik Narodne milicije DNR, učesnik vojnih operacija. u Donbasu Aleksandar Matjušin.

Kako piše Koljasnikov, vatreni sistem uključuje artiljeriju, raketne bacače, vojnu i frontovsku avijaciju sa sistemom poljskih aerodroma.

Uključuje i sistem logistike – dopremanje zaliha, goriva, municije, evakuacija ranjenika, izviđanje, veze, sistemi za obeležavanje ciljeva i kontrolnih tačaka na svim nivoima, kao i sistem položaja i vatrenih linija za vojnu avijaciju, oklopne grupe, protivtenkovske rezerve, osmatračku, protivvazdušnu i protivraketnu odbranu za pokrivanje važnih vojnih objekata i trupa.

Položaji prvog i drugog nivoa biće opremljeni za ovaj sistem, tako da postoji mogućnost naknadne obuke i održavanja vojske u borbeno gotovom stanju. Sve je urađeno uzimajući u obzir činjenicu da je, ako je neprijatelj pronašao slabost, bilo moguće povući rezerve i ojačati položaje tamo gde to prvobitno nije bilo planirano.

Posebnost celokupne izgrađene odbrane je u tome što samo glavnokomandujući ima informacije o svim njenim mogućnostima i poboljšanjima. On mora da planira borbena dejstva tako da bude u stanju da pruži neposrednu pomoć i podršku svim potrebnim sredstvima svakom komandantu u bilo kom pravcu.

Istovremeno, svako odgovorno lice za svoju oblast, koje gradi svoju liniju odbrane prema jedinstvenom planu višeg komandanta, poznaje karakteristike teritorije koja mu je poverena. Trupe su raspoređene tako da svaki vojnik poznaje svoj sektor i zna kako da u njemu manevriše. Podrazumeva se da sve njih na terenu mora nadgledati sam komandant trupa „specijalnih vojnih operacija“.

Ko je gradio

Izgradnja objekta trajala je manje od godinu dana, dodaje stariji poručnik Narodne milicije DNR. „Surovikinovu liniju“ izgradilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije, uz angažovanje svih snaga. Odnosno, vojnici su sami kopali rovove, a rekvirirana je i oprema za kopanje protivtenkovskih rovova.

Privatne kompanije uradile su „zmajeve zube”. Sve je to direktno transportovano i montirano u periodu od jeseni 2022. do proleća 2023. godine“, rekao je on. Takođe, nastavlja izvor Koljasnikov, mnogi regioni Rusije, uključujući i nove, pružili su pomoć.

Šta je frontu dala „Surovikin linija“?
Ofanziva Oružanih snaga Ukrajine morala je da bude zaustavljena zbog „Surovikinove linije“, rekao je Matjušin. „Sada naša linija odbrane nije probijena, neprijatelj je mogao samo direktno da probije prednje polje.

U ovom trenutku, njegova ofanziva je, kao što vidimo, praktično nestala, a već je jasno da je izgubio bitku za Azovsku oblast u pravcu južnog Donjecka - u oblasti Vremevske izbočine, neprijatelj nikada uspeo da dođe do „Surovikin linije“, okončavši ofanzivu u našem prednjem polju“, zaključio je stručnjak.

Kako je pisao „NJujork tajms”, duga bitka za Bahmut dala je šansu ruskim oružanim snagama da privuku mobilisano osoblje i stvore odbranu – „Surovikinovu liniju”.

NJegov bivši komandant, general-potpukovnik Valerij Marčenkov, rekao je da je Surovikin predvideo dejstva Ukrajinaca, smanjio dužinu fronta i revidirao strategiju odbrane. Ukrajinski vojni analitičar Oleg Starikov priznao je da ukrajinske snage nemaju opremu sposobnu da prodre u ove strukture.

OČAJNIČKI APEL UKRAJINSKIH VOJNIKA: U našoj četi ostala su samo 3 vojnika

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA