Најновије

СУРОВИКИН ЛИНИЈА: Зашто је она била претешка за украјинске оружане снаге и опрему НАТО?

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни признао је у интервјуу британским новинарима да је украјинска контраофанзива зашла у ћорсокак, иако се председник земље Владимир Зеленски с тим није сложио.

На много начина, неуспех планова Кијева је повезан са одбрамбеном структуром на левој обали Дњепра – „Суровикином линијом“, названом по свом идеологу, генералу руске армије Сергеју Суровикину. У наставку текста открива се које су карактеристике ове линије одбране и зашто не могу да је пробију.

Раније је блогер Сергеј Кољашњиков објавио писмо извора упознатог са ситуацијом о томе како је тачно изграђена „Суровикин линија“, шта она значи и ко је био на њеном почетку. Према аутору, главна идеја генерала Суровикина била је да изгради одбрамбени систем, који би био у стању да задржи непријатељски налет дуго времена, чак и уз најсавременију технологију.

Од чега се састоји "Суровикин линија"?

„Суровикин линија је вишекилометарска, дубоко ешалонирана одбрамбена линија, која се састоји од жичаних ограда, противтенковских зупаца, романтично названих „змајеви зуби“. То су противтенковски ровови, упоришта и кључни одбрамбени чворови – вишекилометарска минска поља која, како сада видимо, непријатељ није могао директно да савлада“, рекао је пензионисани старији поручник Народне милиције ДНР, учесник војних операција. у Донбасу Александар Матјушин.

Како пише Кољасников, ватрени систем укључује артиљерију, ракетне бацаче, војну и фронтовску авијацију са системом пољских аеродрома.

Укључује и систем логистике – допремање залиха, горива, муниције, евакуација рањеника, извиђање, везе, системи за обележавање циљева и контролних тачака на свим нивоима, као и систем положаја и ватрених линија за војну авијацију, оклопне групе, противтенковске резерве, осматрачку, противваздушну и противракетну одбрану за покривање важних војних објеката и трупа.

Положаји првог и другог нивоа биће опремљени за овај систем, тако да постоји могућност накнадне обуке и одржавања војске у борбено готовом стању. Све је урађено узимајући у обзир чињеницу да је, ако је непријатељ пронашао слабост, било могуће повући резерве и ојачати положаје тамо где то првобитно није било планирано.

Посебност целокупне изграђене одбране је у томе што само главнокомандујући има информације о свим њеним могућностима и побољшањима. Он мора да планира борбена дејства тако да буде у стању да пружи непосредну помоћ и подршку свим потребним средствима сваком команданту у било ком правцу.

Истовремено, свако одговорно лице за своју област, које гради своју линију одбране према јединственом плану вишег команданта, познаје карактеристике територије која му је поверена. Трупе су распоређене тако да сваки војник познаје свој сектор и зна како да у њему маневрише. Подразумева се да све њих на терену мора надгледати сам командант трупа „специјалних војних операција“.

Ко је градио

Изградња објекта трајала је мање од годину дана, додаје старији поручник Народне милиције ДНР. „Суровикинову линију“ изградило је Министарство одбране Руске Федерације, уз ангажовање свих снага. Односно, војници су сами копали ровове, а реквирирана је и опрема за копање противтенковских ровова.

Приватне компаније урадиле су „змајеве зубе”. Све је то директно транспортовано и монтирано у периоду од јесени 2022. до пролећа 2023. године“, рекао је он. Такође, наставља извор Кољасников, многи региони Русије, укључујући и нове, пружили су помоћ.

Шта је фронту дала „Суровикин линија“?
Офанзива Оружаних снага Украјине морала је да буде заустављена због „Суровикинове линије“, рекао је Матјушин. „Сада наша линија одбране није пробијена, непријатељ је могао само директно да пробије предње поље.

У овом тренутку, његова офанзива је, као што видимо, практично нестала, а већ је јасно да је изгубио битку за Азовску област у правцу јужног Доњецка - у области Времевске избочине, непријатељ никада успео да дође до „Суровикин линије“, окончавши офанзиву у нашем предњем пољу“, закључио је стручњак.

Како је писао „Њујорк тајмс”, дуга битка за Бахмут дала је шансу руским оружаним снагама да привуку мобилисано особље и створе одбрану – „Суровикинову линију”.

Његов бивши командант, генерал-потпуковник Валериј Марченков, рекао је да је Суровикин предвидео дејства Украјинаца, смањио дужину фронта и ревидирао стратегију одбране. Украјински војни аналитичар Олег Стариков признао је да украјинске снаге немају опрему способну да продре у ове структуре.

ОЧАЈНИЧКИ АПЕЛ УКРАЈИНСКИХ ВОЈНИКА: У нашој чети остала су само 3 војника

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА