Najnovije

MARKOVIĆ O PRVOM SVETSKOM: U Nemačkoj besnela inflacija - Srbi imali stabilnu valutu

Predrag Marković, istaknuti srpski istoričar, gostujući na RTS-u, povodom 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu, podsetio je na neke važne istorijske činjenice iz tog perioda.

Mnoge stvari su važne kada je u pitanju Prvi svetski rat, kaže Marković ukazujući na osećanje solidarnosti sa svojom državom.

"Prvi svetski rat je ostao u boljoj uspomeni nego Drugi svetski rat, jer nije bilo građanskog rata. Ceo narod je bio složan, čak su i politički protivnici našli zajednički jezik kad je došla u pitanje odbrana otadžbine", dodaje istoričar.

Podsetio je na primer Dimitrija Tucovića, koji je bio protivnik naoružavanja i ratnih kredita, ali kada je došao rat, poginuo je herojskom smrću u Kolubarskoj bici.

Kada je reč o saveznicima, i šta se promenilo u odnosu na taj period, Marković ukazuje da zapadni saveznici, koji su tada bili na našoj strani, to više nisu.

“Ono što je zanimljivo za 11. novembar, jeste da je to jedini praznik koji slavimo zajedno sa zapadnim saveznicima. Praznuje se u Australiji, na Novom Zelandu, u Britaniji, Americi. Negde se naziva Dan veterana. I to je praznik koji nas povezuje sa tim zapadnim saveznicima, ali oni su nas, vođeni nekim svojim interesima, malo zaboravili“, smatra Marković.

Veliki rat je, kaže Marković, pomalo zaboravljen, pa se u svetu ne vodi računa o broju žrtava, kojih je u Srbiji bilo gotovo milion i 300 hiljada.

“Mi treba da vodimo računa o broju žrtava. Za početak, da znamo koliki je broj. Ova brojka cirkuliše već decenijama, nikada nije izvršen popis. Tako da mi ne znamo koliki je broj žrtava. Po najnovijim istraživanjima naučnika, on je manji. Čemu se ja radujem. Znači, nekoliko miliona ljudi je danas živo zahvaljujući tome što su njihovi preci ostali živi. A mislili smo da su poginuli", navodi istoričar.

Natalijina ramonda – Srbija kao feniks

Danas se na reverima nosi Natalijina ramonda, cvet feniks, koji se osuši i sa jednim zalivanjem potpuno oživi, kao i srpska država i srpski vojnici.

“To je divno. Meni je ona lepša od onog maka. Prvo, lepši je svet. Ima tu neobičnu sudbinu da izdržava svaku nevolju, baš kao i naš narod“, ističe Marković.

Marković ističe da je Srbija bila jedna od retkih zemalja koja je imala potpuno stabilnu valutu za vreme Prvog svetskog rata.

"Dok je u Austrougarskoj, Nemačkoj, besnela inflacija, mi smo imali dinar sa zlatnom podlogom. Znači, toliko smo bili solidna država, da smo uspeli da preživimo potpunu okupaciju zemlje i da se vratimo u trijumfalnom maršu u novembru, i da tri puta uvećamo svoju zemlju", podseća Marković.

Geopolitička slika sveta mnogo je drugačija u odnosu na period od pre 105 godina, kaže Marković, jer posle Velikog rata evropske sile više nisu bile najmoćnije na svetu.

“Mnogo je drugačije. To je bio evropski svet. Prvi svetski rat je slom Evrope. Posle Prvog svetskog rata, evropske sile više nisu bile najmoćnije na svetu. Uzdigla se Amerika posle tog rata. Prvi svetski rat je do te mere narušio ugled evropskih kolonijalnih sila, da su posle njega kolonije počele da se polako odvajaju od svojih imperija“, objašnjava Marković.

Pročitajte OVDE šta Makron kaže o ukrajinskoj kontra-ofanzivi

Izvor: Pravda.rs / RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA