Najnovije

FAJNENŠEL TAJMS: Srbiji nije mesto u Evropskoj uniji, ne želi to dovoljno

Bliski odnosi sa Rusijom dovode u pitanje istinsku želju Beograda da uđe u "klub", piše Toni Barber za "Fajnenšel tajms".

Srbija i EU (Ilustracija: Pixabay/Pravda)

Proširenje Evropske unije je poželjno, čak neophodno, zbog sukoba blizu evropske granice, ali nijedna od zemalja kandidata sa Balkana nije ni blizu da ispuni standarde kada je reč o demokratiji, vladavini prava i ekonomiji, piše za "Fajnenšel tajms" Toni Barber, nekadašnji dopisnik iz Sovjetskog Saveza i bivše Jugoslavije, a sada komentator publikacije.

Barberu je, ipak, Srbija najveći problem, prevashodno zbog tvrdoglavog odbijanja da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost "Kosova". Tu je i pitanje spoljne politike koja "nije dovoljno usklađena sa EU, naročito zbog bliskosti sa Rusijom".

Srbija je, piše u izveštaju Evropske komisije, ostvarila ograničen napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Nezavisnost medija je slaba.

Barber priznaje da je pitanje "Kosova" značajna prepreka putu Beograda ka EU. Ali, navodi on, "ništa ozbiljnije nije ni pitanje da li predsednik Aleksandar Vučić i njegova Srpska napredna stranka zaista iskreno žele da se pridruže bloku".

"Realnije tumačenje politike Srbije sugeriše da je glavni cilj vladajuće elite jednostavno da ostane na vlasti, ograničavanjem političke opozicije i kontrolom pravosuđa, bezbednosnog aparata, javnog sektora i medija na načine koji prkose osnovnim vrednostima EU. Drugi cilj je očuvanje neke mere nezavisnosti Srbije negovanjem odnosa sa Rusijom i Kinom", tvrdi komentator "Fajnenšel tajmsa".

Barber, kao "poznavalac prilika" na Balkanu i u Rusiji, podseća da je šef BIA Aleksandar Vulin podneo ostavku zbog "promovisanja" ideje "srpskog sveta", baš kao što ruski lider Vladimir Putin promoviše "ruski svet". Drugim rečima, navodi "Fajnenšel tajms", "Moskva i Beograd polažu pravo i dužnost da 'zaštite' etničke Ruse i Srbe koji žive van matične zemlje".

"U Ukrajini, ovo služi kao izgovor Putinu za aneksiju teritorija koje smatra delom 'ruskog sveta'. Za Srbiju, to implicira da ne samo Kosovo, već i Crna Gora i Republika Srpska, deo Bosne i Hercegovine nastanjen Srbima, treba da budu deo velikosrpske političke sfere", navodi Barber.

Takvi ciljevi su potpuno nekompatibilni sa članstvom u EU, piše "Fajnenšel tajms" i dodaje da je "u Srbiji proces (evrointegracija) u zastoju i gubi kredibilitet – što dovodi u sumnju da li će ovi planovi (proširenja EU) rešiti problem demokratskog nazadovanja i regionalne nestabilnosti na Balkanu".

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA