Najnovije

INKUBATOR PRETNJI PO ČITAVU EVROPU: Galijašević upozorava na vehabijska naselja u BiH

Najveći problem Bosne i Hercegovine je što jedni organizuju radikalne islamiste po raznim naseljima, čak i po velikim centrima, a drugi ne žele da priznaju da postoje, ukazao je stručnjak za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević.

DŽevad Galijašević (Foto: Jutjub)

Vehabijska naselja u BiH i danas postoje, što potvrđuju i strane službe, ali bi, prema Galijaševićevim rečima, ministar inostranih poslova u Savetu ministara Elmedin Konaković bi to voleo da prikrije budući da je do 2018. godine bio visoki funkcioner SDA, stranke koja je učestvovala u izgradnji te mreže.

Predstavnici Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH nedavno su uputili pismo Senatu i Kongresu SAD u kome su naveli da je BiH već dugo utočište radikalnih islamista i da nacionalističke politike najvećih bošnjačkih stranaka potvrđuju nameru da BiH vladaju bez Srba i Hrvata.

Oni su u pismu istakli da u Federaciji BiH postoje sela u kojima stanovnici sprovode šerijatski zakon, kao i da su delovi BiH naseljeni Bošnjacima i dalje dom brojnim „spavačkim“ ćelijama Al Kaide i ISIL-a koje bi potencijalno mogle biti aktivirane ako i kada stigne naređenje.

Galijašević je napomenuo da neke od tih vehabijskih zajednica deluju protiv Islamske zajednice u BiH, a da, kao i SDA, i danas sarađuju sa terorističkom organizacijama Muslimansko bratstvo, Al Kaida, Al Nusra i Islamska država.

Na konsolidovanoj listi Saveta bezbednosti UN je i izveštaj koji je uručen Ambasadi BiH u Moskvi pre više od godinu dana o 168 islamista koji su otišli da ratuju na ukrajinskoj strani protiv Rusije.

„To bi nas onda dovelo do onoga šta je u stvari ‘avansno razbijeno’ i o čemu Konaković u stvari govori“, rekao je Galijašević nakon Konakovićeve izjave da su navodi o mudžahedinima, kako kaže, gluposti i da su u selima u kojim se primenjuje šerijat „razbijeni avansno“.

Galijašević je naveo da je više od 500 lica takvih lica otišlo na sirijsko ratište iz BiH, a da je sprovedeno formalno dogovorenih 45 sudskih procesa.

„Gotovo sve presude su bile dogovorene između Tužilaštva i optuženika i uopšte svrha kažnjavanja nije ostvarena. Dakle, samo 45 lica od 500. Još se stotinak nalazi u Idlibu i mi za njima ne tragamo“, napomenuo je Galijašević.

On je podsetio i na izveštaj italijanskih obaveštajnih službi, objavljen u italijanskoj štampi, a koji je ukazao na postojanje najmanje 20 džihadističkih ćelija na Balkanu.

U izveštaju je apostrofirana jedna od njih, teroristička grupa zvučnog naziva „balkanski lavovi“ koja je predstavljena kao „inkubator pretnji po Evropu“.

Zadatak te grupe je, prema italijanskim obaveštajcima, da „ojača periferne zglobove“ ISIS pokreta po evropskim gradovima, što u prevodi znači – da organizuje i realizuje terorističke napada po starom kontinentu.

„U Sarajevu legalno, neskriveno deluje teroristička organizacija „Muslimansko bratstvo“. To je organizacija koju su EU, SAD, Japan, Saudijska Arabija, Egipat i neke druge države, proglasile za terorističke organizacije“, naveo je Galijašević.

Galijašević naglašava i da mreža vehabija iz BiH deluje na području drugih država.

„To je pitanje koje se više ne može gurati pod tepih. Nisu razbili avansno, nego su te zajednice avansno razbile tradicionalni odnos prema islamu i prema državi. One se ponašaju kao da država ne postoji“, istakao je Galijašević.

Gde se sve nalaze vehabijske ćelije

Galijašević je naveo da je na teritoriji Federacije BiH od 2016. godine do danas registrovano 69 vehabijskih naselja u 20 lokalnih zajednica, od kojih su neke na granici sa Republikom Srpskom.

Samo u zeničkom području ima ih devet, i tu u naseljima Podbrežje, Šerići na potezu između Zenice i Teslića, Tetovo, Željezno Polje, Nemila, Topčić polje, Orahovica, Gornja Mahala, Starina i Arnauti.

Kada je reč o Sarajevu, Galiješević kaže da su to naselja Sokolje, Osijek, Boljakov potok, Zaklopača, u blizini aerodroma „Butmir“, Briješće brdo, Dobroševići, Rajlovac, Bare kod Stupa, Kasindolska i Zaulice.

Galijašević je naveo da te vehabijske zajednice postoje i u opštinama Žepče, Zavidovići, Banovići, Bihać, Cazin, Donji Vakuf, Gračanica, Goražde, Hadžići, Kakanj, Kalesija, Maglaj, Srebrenik, Tešanj, Travnik, Tuzla, Velika Kladuša i Živinice.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA