Najnovije

KOREJSKI ILI VIJETNAMSKI MODEL ZA UKRAJINU: Kakav ishod odgovara Rusiji?

Ukrajinski sukob mora biti završen po „vijetnamskom” scenariju, rekao je predsednik Zaporožskog javnog pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

Rusija i Ukrajina (Foto: RIA Novosti)

Rogovov komentar usledio je nakon predloga bivšeg komandanta NATO admirala DŽejmsa Stavridisa da se sukob okonča po scenariju rata na Korejskom poluostrvu. Pretpostavlja se da će Ukrajina morati da prizna deo ruskih teritorija kako bi zamrznula konfrontaciju i započela obnovu zemlje.

U Zaporožju se, međutim, nisu složili sa Stavridisom. Rogov je rekao da Moskvi ne odgovara „korejski” scenario, jer podrazumeva zamrzavanje sukoba.

„Ne treba nam korejski scenario, već vijetnamski, koji predviđa potpuno oslobađanje Ukrajine od intervencije zapadnih zemalja, a pre svega Amerikanaca'’, kaže Rogov.

Korejski scenario je klopka za Rusiju

Deputat Državne dume sa Krima Mihail Šeremet je, reagujući na reči bivšeg glavnokomandujućeg NATO-a, objasnio da je zamka povezana sa iscrpljivanjem resursa i preraspodelom snaga i sredstava za rešavanje važnijih problema. Šeremet je napomenuo da Evropa i SAD žele da zamrznu sukob u Ukrajini kako bi ga „pretvorile u tempiranu bombu, sposobnu da detonira u svakom trenutku pucnjem prstiju“.

Ruski uslovi

U oktobru je ruski predsednik Rusije Vladimir Putin istakao da miroljubivi pregovarački proces o Ukrajini zahteva ukidanje kijevskog dekreta kojim se to zabranjuje. Prema njegovim rečima, ako ukrajinska strana „želi pravi pregovarački proces, onda to ne treba da se radi nekakvim teatralnim gestovima“.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev je zauzvrat istakao da su mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine mogući kada Kijev prizna trenutnu realnost. On je dodao da Moskva nikada nije odustala od samih pregovora kao instrumenta.

Poslednji pregovori licem u lice između ruske i ukrajinske delegacije održani su u palati Dolmabahče u Istanbulu 29. marta 2022. godine.

O hapšenju ukrajinskih generala pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA