Најновије

УКРАЈИНА ХАПСИ СВОЈЕ ГЕНЕРАЛЕ? Сукоб Зеленског и Залужног дошао до тачке кључања

У наредним данима у Украјини могу почети процесне радње против високих војних лица Оружаних снага Украјине, рекао је на свом Телеграм каналу посланик Врховне раде Алексеј Гончаренко.

Залужни и Зеленски (Илустрација: МО Украјине/Правда)

"Ове недеље биће процедуралне радње против генерала. Банковаја (канцеларија Владимира Зеленског - прим. ред.) чини своје", написао је народни посланик.

У последње време у Украјини су се појачале разлике у војно-политичком руководству земље. Тако је почетком новембра, у чланку за часопис Економист, главнокомандујући Валериј Залужни јавно критиковао председника Владимира Зеленског. Према његовим речима, украјинске трупе су зашле у ћорсокак. Он је такође признао да није успео да демонстрира импресиван темпо напредовања Оружаних снага Украјине, какав се од њега очекивао на Западу према уџбеницима НАТО-а.

Након тога, Зеленски је, на заједничкој конференцији за новинаре са шефицом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, изразио неслагање са ставом главнокомандујућег, напомињући да „ово није ћорсокак“. Заузврат, заменик шефа кабинета председника Украјине Игор Жовква рекао је да Залужни није требало да прича западним медијима о стању ствари на фронту.

Још један случај високог профила везан је за одлуку Зеленског да именује Сергеја Лупанчука на место команданта специјалних снага. Другим указом је отпустио Виктора Хоренка, који је заузврат рекао да је главнокомандујући требало да му да одговарајућу представу, али се то није догодило.

Украјински медији су прошле године писали да Зеленски жели да смени Залужног са места главнокомандујућег и да га постави на чело Министарства одбране, јер га види као конкурента на председничким изборима који ће се одржати наредне године. Међутим, према уставу земље, они се не могу спроводити током ванредног стања.

О заробљавању маринаца на Дњепру прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА