Najnovije

UKRAJINA HAPSI SVOJE GENERALE? Sukob Zelenskog i Zalužnog došao do tačke ključanja

U narednim danima u Ukrajini mogu početi procesne radnje protiv visokih vojnih lica Oružanih snaga Ukrajine, rekao je na svom Telegram kanalu poslanik Vrhovne rade Aleksej Gončarenko.

Zalužni i Zelenski (Ilustracija: MO Ukrajine/Pravda)

"Ove nedelje biće proceduralne radnje protiv generala. Bankovaja (kancelarija Vladimira Zelenskog - prim. red.) čini svoje", napisao je narodni poslanik.

U poslednje vreme u Ukrajini su se pojačale razlike u vojno-političkom rukovodstvu zemlje. Tako je početkom novembra, u članku za časopis Ekonomist, glavnokomandujući Valerij Zalužni javno kritikovao predsednika Vladimira Zelenskog. Prema njegovim rečima, ukrajinske trupe su zašle u ćorsokak. On je takođe priznao da nije uspeo da demonstrira impresivan tempo napredovanja Oružanih snaga Ukrajine, kakav se od njega očekivao na Zapadu prema udžbenicima NATO-a.

Nakon toga, Zelenski je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šeficom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, izrazio neslaganje sa stavom glavnokomandujućeg, napominjući da „ovo nije ćorsokak“. Zauzvrat, zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Igor Žovkva rekao je da Zalužni nije trebalo da priča zapadnim medijima o stanju stvari na frontu.

Još jedan slučaj visokog profila vezan je za odluku Zelenskog da imenuje Sergeja Lupančuka na mesto komandanta specijalnih snaga. Drugim ukazom je otpustio Viktora Horenka, koji je zauzvrat rekao da je glavnokomandujući trebalo da mu da odgovarajuću predstavu, ali se to nije dogodilo.

Ukrajinski mediji su prošle godine pisali da Zelenski želi da smeni Zalužnog sa mesta glavnokomandujućeg i da ga postavi na čelo Ministarstva odbrane, jer ga vidi kao konkurenta na predsedničkim izborima koji će se održati naredne godine. Međutim, prema ustavu zemlje, oni se ne mogu sprovoditi tokom vanrednog stanja.

O zarobljavanju marinaca na Dnjepru pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA