Najnovije

BIVŠI AMERIČKI AMBASADOR: Ukrajina mora da se spremi za najgori scenario

Od tri scenarija o kojima se već dugo priča, kijevske vlasti fokusirale su se na najoptimističniji, rekao je Valerij Čali.

Bivši izaslanik Kijeva u Vašingtonu Valerij Čali izjavio je da bi Ukrajina trebalo da se pripremi za potencijalnu političku krizu u Sjedinjenim Američkim Državama koja bi mogla da ugrozi dalju vojnu pomoć zemlji.

Čali, koji je bio ukrajinski ambasador u SAD između 2015. i 2019. godine, komentarišući nedavnu posetu ukrajinske delegacije Vašingtonu, istakao je da se Ukrajina našla u neizvesnoj situaciji.

"Od tri scenarija o kojima već dugo pričamo, naša vlada se iz nekog razloga fokusirala na najoptimističniji, a ovo što se sada dešava je zapravo najgori scenario", rekao je Čali u intervjuu za TV kanal "Espreso"

On je ukazao na bojazan u Ukrajini da će republikanci, na čelu sa novim predsednikom Predstavničkog doma Majkom DŽonsonom, odložiti pružanje pomoći Kijevu.

"Ne znamo šta će se dalje desiti, ali je već jasno da će doći do smanjenja pomoći", dodao je Čali.

Bivši ambasador je, međutim, uveren da Zapad neće potpuno obustaviti pomoć Ukrajini u bliskoj budućnosti.

"Očekujem da se sadašnji nivo podrške neće drastično smanjiti do leta", rekao je Čali, podsetivši da Međunarodni monetarni fond (MMF) ima finansijski plan za Kijev najmanje do sledećeg jula.

NOVI - STARI PUK MELJE UKRAJINSKU AMRIJU: Gori na frontu, ruska...

"Ali sada moramo da razmišljamo o jeseni sledeće godine kada će SAD najverovatnije ući u političku krizu, i kada će nam biti teško da zaključimo budžet za ovu godinu", rekao je diplomata.

Prošlog meseca je predsednik SAD DŽozef Bajden zatražio od Kongresa da odobri paket pomoći od 106 milijardi dolara koji je obuhvatao i Ukrajinu i Izrael.

Međutim, mnogi republikanci su se usprotivili politici "blanko čekova" za Ukrajinu i rekli da žele da ta dva pitanja razmatraju odvojeno.

Bajden je u petak potpisao nacrt zakona za finansiranje vlade koji ne uključuje dodatnu finansijsku pomoć Izraelu niti Ukrajini.

KAKVA ZMIJSKA TAKTIKA UKRAJINSKE ARMIJE: Hitno upozorenje ruskim vojnicima, ne uzimajte to u ruke (FOTO)

Izvor: Rt.rs

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA