Најновије

БИВШИ АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР: Украјина мора да се спреми за најгори сценарио

Од три сценарија о којима се већ дуго прича, кијевске власти фокусирале су се на најоптимистичнији, рекао је Валериј Чали.

Бивши изасланик Кијева у Вашингтону Валериј Чали изјавио је да би Украјина требало да се припреми за потенцијалну политичку кризу у Сједињеним Америчким Државама која би могла да угрози даљу војну помоћ земљи.

Чали, који је био украјински амбасадор у САД између 2015. и 2019. године, коментаришући недавну посету украјинске делегације Вашингтону, истакао је да се Украјина нашла у неизвесној ситуацији.

"Од три сценарија о којима већ дуго причамо, наша влада се из неког разлога фокусирала на најоптимистичнији, а ово што се сада дешава је заправо најгори сценарио", рекао је Чали у интервјуу за ТВ канал "Еспресо"

Он је указао на бојазан у Украјини да ће републиканци, на челу са новим председником Представничког дома Мајком Џонсоном, одложити пружање помоћи Кијеву.

"Не знамо шта ће се даље десити, али је већ јасно да ће доћи до смањења помоћи", додао је Чали.

Бивши амбасадор је, међутим, уверен да Запад неће потпуно обуставити помоћ Украјини у блиској будућности.

"Очекујем да се садашњи ниво подршке неће драстично смањити до лета", рекао је Чали, подсетивши да Међународни монетарни фонд (ММФ) има финансијски план за Кијев најмање до следећег јула.

НОВИ - СТАРИ ПУК МЕЉЕ УКРАЈИНСКУ АМРИЈУ: Гори на фронту, руска...

"Али сада морамо да размишљамо о јесени следеће године када ће САД највероватније ући у политичку кризу, и када ће нам бити тешко да закључимо буџет за ову годину", рекао је дипломата.

Прошлог месеца је председник САД Џозеф Бајден затражио од Конгреса да одобри пакет помоћи од 106 милијарди долара који је обухватао и Украјину и Израел.

Међутим, многи републиканци су се успротивили политици "бланко чекова" за Украјину и рекли да желе да та два питања разматрају одвојено.

Бајден је у петак потписао нацрт закона за финансирање владе који не укључује додатну финансијску помоћ Израелу нити Украјини.

КАКВА ЗМИЈСКА ТАКТИКА УКРАЈИНСКЕ АРМИЈЕ: Хитно упозорење руским војницима, не узимајте то у руке (ФОТО)

Извор: Рт.рс

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА