Najnovije

MUP: Oružje za ličnu bezbednost se može držati

Šef odseka u Odeljenju za oružje MUP Srbije Dragana Stojković izjavila je danas da oružje za ličnu bezbednost može samo da se drži, ali ne i da se nosi bez dozvole za nošenje oružja.

Oružje (Foto: MUP Srbije)

Kako je objasnila, osoba koja ispunjava uslove da poseduje pištolj ili revolver na osnovu oružnog lista, može samo da ga drži u kući, a ukoliko ispunjava uslove da dobije dozvolu za nošenje oružja, na osnovu te dozvole on može da nosi oružje sa sobom.

Govoreći o povećanju poreza koji je najavila Poreska uprava, na registrovano oružje za 2023. godinu za obveznike koji nemaju elektronsko sanduče na portalu eUprave biće dostavljena u papiru i 29. novembra predata Pošti Srbije, Stojkovićeva je za K1 televiziju rekla da je primena ovog zakona o porezim na upotrebu na držanje i nošenje dobara u punoj nadležnosti Ministarstva finansija.

Dodaje da jedan deo koji se odnosi na MUP, gde je predviđena obaveza MUP-a da u roku od 15 dana dostavlja podatke koji se odnose na promenu statusa oružja u smislu da svako pravosnažno rešenje kojim se oduzima oružje, oduzima isprava oružja za držanje i nošenje oružja, kao i dozvola za nošenje oružja.

"Sledeća situacija je promena statusa oružja u smislu od oružja koje se drži na osnovu oružnog lista, da dođe do promene u smislu da je prijavljeno kao onesposobljeno oružje u roku od 15 dana. Obaveza je naših nadležnih organa da dostave takvu jednu činjenicu poreskoj upravi", objasnila je ona.

Napominje da automatsko oružje prema zakonu pripada kategoriji koja je zabranjena, odnosno koju ne mogu da imaju fizička i pravna lica u legalnom posedu osim u slučajevima kada je to, kako je objasnila, zakonom predviđeno za pravna lica koja imaju određeni opravdani interes zbog delatnosti koju obavljaju.

"Na primer, kada je reč o fizičko pravnim licima koja se bave fizičko tehničkim obezbeđenjem, a koje u svom opisu imaju odbranu u smislu strateškog bitnog cilja za Srbiju", navela je ona.

Prema njenim rečima, od 8. maja do 30. juna prilikom akcije MUP-a, ukupno je predato 82.398 komada oružja, od kojih je u legalnom posedu predato 49.475 komada, u neregstrovanom posedu 32.923 komada oružja, 4.213.193 komada municije i 26.485 komada eksplozivnih sredstava.

Stojkovićeva napominje da se minsko eksplozivna sredstva ne mogu držati u kući i da ne postoji ni dozvola za to, jer ona pripadaju A kategoriji koja je, kako kaže, potpuno zabranjena i koja ne može da bude u posedu fizičkih i pravnih lica.

Istakla je da B kategoriji pripada svako vatreno oružje, dugo, kratko, poluautomatsko, oružje sa olučenim i neolučenim cevima

"Ako govorimo o kategoriji B, u posedu fizičkih lica na osnovu odobrenja nadležnog organa može se naći oružje za ličnu bezbednost. To su pištolji i revolveri, može biti lovačko oružje, može biti sportsko oružje gde pripada malo kalibarsko oružje", dodala je ona.

Da bi uopšte jedno fizičko lice i pravno lice moglo imati u svom posedu ovakvu jednu vrstu oružja koje pripada kategoriji B, Stojkovićeva kaže da mora da ispunjava uslove koji su predviđenim zakonom o oružju i municiji.

Kako je objasnila, pored toga što je potrebno da fizičko i pravno lice bude punoletno, neophodno je da dokaže da je zdravstveno sposobno za posedovanje oružja, kao i da nije kažnjavano pravosnužnom presudama za krivična dela koja su predviđena zakonom o oružju i municiji.

"Takođe, neophodno je da u poslednje četiri godine nisu kažnjavani u prekršajnom postupku za prekršaj koji su predviđeni zakonom o redu i miru i zakonom o oružju i municiji, da imaju opravdani ni razloga za određenu vrstu oružja koji žele da nabave, da imaju prostorno-tehničke uslove za posedovanje i pravilno čuvanje oružja i da su obučeni u rukovanju vatrenog oružja", navela je ona.

Na pitanje zašto ljudi drže oružje kod kuće koje ne mogu da nose sa sobom, Stojkovićeva je rekla da neko ko želi da nabavi oružje smatra da je njegova lična bezbednost ugrožena, za šta, naglasila je ona, mora da postoji dokaz.

"Od oko 600.000 registrovanog oružja, odnosno oružja koje se nalazi u legalnom posedu fizičkih i pravnih lica, oko 170.000 je oružje za ličnu bezbednost. Oko 300.000 je lovačkog oružja, negde 50.000 sportskog oružja, a ostalo pripada starom i onesposobljenom oružju", navela je ona.

Prema njenim rečima, nakon masovnih ubistava 3. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar" i 4. maja u okolini Mladenovca, MUP je u obavezi da izvrši reviziju svih dozvola za držanje i nošenje oružja, kao i prostorno-tehničkih uslova za bezbedno smeštanje i čuvanje oružja.

"Mi smo od 5. maja krenuli sa tim i imamo započetih oko 400.000 tih revizija, a negde oko 170.000 već završenih tih prostorno-tehničkih uslova. Kada govorimo o tim prostorno-tehničkim uslovima to je momenat gde policijski službenik u stambenom prostoru vlasnika oružja proverava da li se oružje čuva na bezbedan način, odnosno da ono ne može doći u posed neovlašćenih lica", izjavila je Stojkovićeva.

Ona je napomenula da se radi o vanrednoj reviziji, što, kako je rekla, ne znači da policijski službenici koji obavljaju poslove oružja i pre toga nisu radili proveru svih tih uslova jer je zakonom predviđena obaveza polcijskog službenika da po službenoj dužnosti vodi računa o tome da li jednp lice ispunjava i dalje uslove za držanje oružja.

"Bilo kakvo saznanje o činjenici da je protiv nekog lica podneta prekršajna prijava, da je podneta krivična prijava, da ima bilo kakva prijava nasilja u porodici, po službenoj dužnosti se reaguje i oduzima se oružje i pokreće se postupak ispitivanja uslova za dalje držanje oružja", istakla je ona.

Stojkovićeva kaže da moratorijum važi, ali sa izuzecima da se nabavljanje i registracija može vršiti samo za lovce.
"Znači da onaj koji ima lovnu kartu izdatu od strane nadležnog organa može da podnese zahtev i može da dobije lovačko oružje. U pitanju su i sportski strelci, kao i pravna lica i preduzetnici čija je delatnost samozaštita, odnosno koji se bave poslovima obezbeđenja oružja", navela je ona.

Stojkovićeva kaže da ukoliko neko želi sada da preda oružje, nakon zavrešene akcije predaje oružja 30. juna, svaki vlasnik koji ima oružje u legalnom posedu može u svakom trenutku predati oružje, a onaj koji ima oružje u nelegalan posedu, nakon 30. juna podleže određenoj krivičnoj prijavi.

"Nakon smtri vlasnika, bitno je da u roku od 45 dana oružje bude predato nadležnom organu. Nadležni organ će ga čuvati do određivanja vlasnika", dodala je ona.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA