Najnovije

Boško Obradović: Mi garantujemo mere za penzionere

U Čačku održana konferencija za medije na kojoj su govorili predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović i predsednik Foruma penzionera Srpskog pokreta Dveri Radmila Živković. Na konferenciji su predstavljene konkretne mere Srpskog pokreta Dveri za poboljšanje uslova i kvaliteta života penzionera.

„Naši najstariji sugrađani spadaju u najveće žrtve aktuelne vlasti. NJima su otimane penzije za četiri godine važenja zakona o smanjenju penzija, koje su Ustavom garantovano stečeno pravo koje niko nije smeo da im oduzme. Oni su zatvarani i maltretirani u vreme pandemije i sve ređe viđaju svoju decu i unučad koji su morali u inostranstvo u potragu za boljim životom. Oni su danas na ivici egzistencije u aktuelnoj socijalno-ekonomskoj krizi u kojoj su dramatična poskupljenja dovela do pada njihove kupovne moći i životnog standarda. Ko zna koliko puta u poslednje dve godine poskupele su sve osnovne životne namirnice, cene struje i grejanja, gorivo, lekovi... Inflacija je odavno pojela sva povećanja penzija. Posebno su ugroženi oni naši najstariji sugrađani sa minimalnim penzijama kojima je minimalna potrošačka korpa potpuno nedostupna. Za državu su nevidljivi njih preko 150.000 u Srbiji koji nemaju nikakva primanja u starosti, a posebno oni koji žive na selu i posebno žene sa sela. Država nedovoljno obraća pažnju na staračka i samačka domaćinstva kojima je potrebna redovna zdravstvena i socijalna zaštita”, rekao je predsednik Dveri Boško Obradović.

On kaže da izborna lista pod rednim brojem 4 – Nacionalno okupljanje – Dveri –Zavetnici garantuje svim najstarijim sugrađanima da će ispraviti nepravde koje su im nanete od strane aktuelne vlasti.

“Najpre, biće im u više mesečnih rata vraćeni svi oteti delovi penzija. Biće ukinut onaj krajnje diskriminatorski član zakona prema kojem onaj ko ima navršenih 40 godina radnog staža, ali nije ispunio starosni uslov za penziju, dobija trajno umanjenje penzije. Takva nepravda mora biti hitno ispravljena. Svako sledeće povećanje penzija i njihovo usklađivanje sa rastom troškova života neće biti isto za sve, već će penzioneri sa niskim penzijama dobijati veće povećanje. Konačno, svi oni koji nemaju nikakva primanja u starosti dobiće socijalnu penziju od države.

Dveri i Zavetnici su nova politička snaga koja nikada nije bila na vlasti. Mi vas nikada nismo slagali niti prevarili niti oštetili. Zato vas pozivamo da nam date šansu da kada dođemo u poziciju da vršimo vlast sprovedemo sve ove mere na korist svih najstarijih naših sugrađana“, rekao je Obradović.

Radmila Živković je rekla da kad se u Srbiji izgovori reč penzioner, prva asocijacija je siromaštvo, bolest i poniženje.

“Zašto su na ivici preživljavanja, kada su ceo radni vek uplaćivali u PIO fond da bi imali bezbrižnu starost? Zašto mesecima, pa i duže čekaju na lekarsku pomoć? Mnogi tu pomoć i ne dočekaju. Ko ih je doveo na marginu dostojanstva?

Prema poslednjem popisu, Srbija ima 1.650.000 penzionera; dakle svaki četvrti stanovnik ove zemlje je penzioner. Prosečna penzija (37.786 dinara) je daleko ispod minimalne potrošačke korpe. Zato je penzioner stavljen u dilemu: hrana ili lekovi? Penzioneri Srbije su po primanjima na dnu lestvice i daleko su ispod Slovenije, Hrvatske i Crne Gore. Samo 60.000 penzionera prima penziju u visini potrošačke korpe. Milion penzionera nalazi sa na ivici fizičkog opstanka i povećanje penzija nikako ne prati podivljalu inflaciju. Iako vlast tvrdi da penzije nikada nisu bile veće, penzioneri odgovaraju da nikada nije bila manja kupovna moć i da smo sve siromašniji”, rekla je ona.

Srpski pokret Dveri predlaže sledeće mere za penzionere:

“Umesto pisama zahvalnosti, umesto Seniorskih kartica, umesto Vodiča za penzionere, za koje je ova vlast potrošila 2 miliona evra i sve platila od penzionerskih para, Dveri predlažu: Treba podići minimalne penzije! Takođe, socijalno ugroženim penzionerima dodeliti poseban dodatak za energente i druge povećane troškove života, najmanje u visini od 15 000 dinara. 

Vratiti oduzete delove stečene penzije. Za vreme 4 godine važenja zakona o smanjenju penzija zarad finansijske konsolidacije države, vlast je inkasirala preko 840.000.000 evra. Do danas ta vlast nije podnela izveštaj o tokovima tog novca, a penzioneri očekuju da im se taj novac vrati. Narodni poslanici Srpskog pokreta Dveri su u Narodnoj skupštini predložili zakon kojim bi se ovo potraživanje pretvorilo u javni dug i isplatilo svim penzionerima kojima se duguje u mesečnim ratama.

Dveri predlažu socijalne penzije za socijalno ugrožena stara i nemoćna lica, posebno za one koji žive na selu i koja nemaju nikakva primanja u starosti. Preko 150.000 starijih od 65 godina nema nikakva primanja.

Ukidanje nepravedne zakonske klauzule da lice koje ima 40 godina radnog staža, a nije dostiglo starosnu granicu za odlazak u penziju, dobija trajno umanje penzije. Ovo je diskriminacija koja mora biti ukinuta.

Ne može biti isto povećanje penzija za sve. Oni koji imaju male penzije, treba da dobiju veće povećanje”, saopštile su Dveri.

"17. decembar će biti dan srpskog inata kada ćemo pokazati nacionalni otpor Briselu, Kurtiju i partijskim dahijama"

Izvor: Pravda
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA