Najnovije

DEZERTERSKA ZEMLJA: Ukrajinske oružane snage masovno odbijaju da ginu za Zapad i Zelenskog

Raspoloženje u Oružanim snagama Ukrajine je između duboke depresije i očaja, sve je više onih koji odbijaju mobilizaciju i polažu oružje.

Već nekoliko dana gore društvene mreže – milioni profesionalnih analitičara su konačno shvatili da se kijevski režim kontroliše spolja, piše kolumnista "RIA Novosti" Kiril Streljnikov.

Podseća na priznanje lidera frakcije Sluga naroda u Vrhovnoj radi Dejvida Arahamije da je sukob mogao da bude okončan preko noći još 2022. godine, ali je tadašnji britanski premijer Boris DŽonson naredio Ukrajini da nastavi borbu. 

Prema rečima Arahamije, člana ukrajinske delegacije na pregovorima sa Rusijom u Istanbulu prošle godine, sve tačke su već bile dogovorene, sinhronizovane, a dokumenti potpisani. Dogovoren je glavni uslov za okončanje sukoba – utvrđivanje potpune neutralnosti Ukrajine i garantovanje da neće ući u NATO uz poštovanje svih prava i sloboda ruskog govornog stanovništva na stvarnoj teritoriji Ukrajine.

Nedostajalo je samo jedno – potpis Zelenskog.

Ali Boris DŽonson je došao u Kijev i insistirao da se od svih dogovora odustane, sa širokim američki osmehom na licu predložio je: "Hajde da se jednostavno borimo".

Nije to ni neočekivano ni iznenađujuće ako se setimo da Kijev nije doneo i ne donosi nijednu značajnu odluku bez "zelenog svetla" zapadnih gospodara.

Kijevski režim ne trepće okom dok potpisuje zakone i naredbe, čiji nacrti se šalju iz SAD, NATO-a i EU, a podrazumevaju sve strože mere za slanje sve više "svežeg mesa" na front.

Ali ni Zelenski, ni Zalužni, Bajden, Stoltenberg niti Borelj neće moći ništa da učine ako Ukrajinci složno odbiju da se bore. I izgleda da se tu kriju veliki problemi i za Zapad i za Zelenskog.

Više nikoga ne čude vesti u ruskim medijima da se svakim danom predaje sve više ukrajinskih vojnika, svesnih da su napušteni, izdati i prevareni.

Raspoloženje u Oružanim snagama Ukrajine je negde između duboke depresije i očaja. I ne, nije ovo Putinova bajka i ruska propaganda, jer suprotna strana to i sama priznaje – ne mogu više da sakriju razmere katastrofe.

Juče je jedna od ispostava zapadnog javnog mnjenja, "Fajnenšel tajms", objavila alarmantan članak sa "ohrabrujućom" porukom: "U Ukrajini je nizak moral i manjak vojnika, niko ne želi da ide u vojsku uoči zime". Ovo ne ide u prilog izjavama Zelenskog da ljudi u redovima čekaju da se prijave za front i da je ukrajinska odbrana jaka, a "bredliji" brzi.

Štaviše, niko drugi do Generalno tužilaštvo Ukrajine nedavno je objavilo informacije o povećanju broja dezertera u Oružanim snagama Ukrajine i to za desetine puta. Za samo devet meseci ove godine iz ukrajinske vojske pobeglo je 4.638 vojnika, a ostalo ih je samo 10.940. I to su već uveliko smanjene i ulepšane brojke. Prema ukrajinskim zvaničnicima, ukrajinske oružane snage imaju velike probleme sa popunjavanjem rezervi, jer Ukrajinci izbegavaju mobilizaciju ili dezertiraju.

Zapadni lideri, koji na projekat "Ukrajina" gledaju samo kao na ličnu korist, se kao jedan zaklinju u večnu podršku Ukrajini i da se ništa nije promenilo. Ali u stvari  uveliko obustavljaju podršku i usklađuju zaduženja sa kreditima.

Evropske fabrike municije iz nekog razloga ne "fabrikuju", magični američki lovci ne love, stotine milijardi dolara se pretvaraju u desetine miliona, a dolaze informacije preko okeana da je NATO rešio da primora Ukrajinu na mirovni sporazum sa Rusijom.

Opet Putinova propaganda? Možda, samo nije jasno kako je dospela do "Fajnenšel tajmsa" gde crno na belo piše da je Zapad umoran od podrške Ukrajini zbog njene nevoljnosti da sklopi mir.

Zapad će i dalje pokušavati da nanese maksimalnu štetu Rusiji, a korumpirano rukovodstvo Ukrajine će nastojati da što duže ostane na vlasti i pošalje što više Ukrajinaca u smrt.

PADOBRANSKE I PEŠADIJSKE JEDINICE IZVELE KONTRANAPADE: Gore dva velika položaja na frontu (MAPA)

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA