Najnovije

EUFOR SE OGLASIO: Ima li paravojnih formacija u BiH?

EUFOR-u nisu dostavljeni dokazi ili informacije koje bi potvrdile prisustvo ili aktivnosti bilo kakvih paravojnih kampova u BiH, naveli su iz EUFOR-a.

EUFOR (Foto: EUFOR)

- Kako bi održavao sveobuhvatan pregled situacije na terenu, EUFOR koristi različita sredstva za sticanje detaljnog i objektivnog uvida u bezbednosnu situaciju u BiH - navodi se u odgovoru EUFOR-a na pitanje Srne o izjavi ministara odbrane u Savetu ministra Zukana Heleza da u BiH "postoje određene snage koje su potpuno dovoljne, osim EUFOR-a, da osiguraju potpunu bezbednost i pomognu Oružanim snagama BiH i BiH da bude sigurna", za koje nije želeo da se izjasni čije su.

Osim načina za prikupljanje podataka i sredstava koji ima na raspolaganju, EUFOR održava redovne kontakte sa svojim partnerima u vlasti u BiH, od lokalnog do nivoa BiH, koji se bave bezbednosnim pitanjima.

- Još jednom potvrđujemo našu posvećenost saradnji sa vlastima u BiH kako bismo efikasno odgovorili na potencijalne bezbednosne pretnje. EUFOR kontinuirano ulaže napore u praćenje razvoja situacije u regionu s ciljem održavanja bezbednog i stabilnog okruženja - ističu iz EUFOR-a.

Saradnja EUFOR-a sa predstavnicima vlasti u BiH je od ključnog značaja kako bi se obezbedio proaktivan i usklađen odgovor na bilo koji izazov, navode iz EUFOR-a i dodaju da ostaju čvrsto posvećeni bezbednosti u regionu.

- EUFOR je aktivan i na lokalnom nivou širom BiH, sa svojih 19 timova za vezu i osmatranje /LOT kuće/ koji su smešteni u lokalnim zajednicama u svim delovima zemlje. LOT kuće su u svakodnevnom kontaktu sa lokalnim zajednicama i vlastima. Ovo EUFOR-u omogućava da održava direktan kontakt sa stanovništvom i identifikuje bilo koje pitanje koje bi moglo predstavljati pretnju sigurnom i stabilnom okruženju - napominju iz EUFOR-u.

EUFOR će, uz stalnu podršku i posvećenost EU, nastaviti da prati razvoj bezbednosne situacije i održava tesne veze sa partnerima u vlasti u BiH, dodaje se u odgovoru uz napomenu da ostaju posvećen snažnom partnerstvu sa BiH.

Helez je izjavio za da u BiH "postoje određene snage koje su potpuno dovoljne, osim EUFOR-a, da osiguraju potpunu bezbednost i pomognu Oružanim snagama BiH i BiH da bude sigurna".

- Mogu poručiti građanima zato što znam koga imamo, šta imamo u BiH da budu mirni i spokojni, da nema nikakvih problema - rekao je Helez.

Izvor: SRNA

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA