Najnovije

Fejk njuz na Putu svile

Kineski zid je tvrd / Piksabej

Kineski zid je tvrd / Piksabej

Piše: Branko Žujović

Paradoksalno, u Srbiji nikada nismo imali više medijskih radnika i medija, a manje relevantnih informacija. Vreme uoči izbora je prilika da sve te male Pandorine kutije širom otvore svoja kvaziinformativna vrata, sipajući uokolo poluistine, ali i gole neistine.

Društvene mreže su u informativnom smislu idealno kisela sredina za takve spin operacije.

Najnoviji primer je dezinformacija objavljena na Fejsbuku i još nekim društvenim mrežama, povodom poskupljenja struje u Srbiji.

Ko vuče Srbiju za nos?

Na njenom vizuelnom delu predsednik države vuče za nos Srbiju koju personifikuje mlad čovek sa šajkačom.

Tekst poruke glasi: "Kineska Železara Smederevo duguje za struju 4,7 milijardi dinara. Kineski ZiJin Bor duguje za struju 871 milion dinara. Čisto da znate."

U stvari, čisto da ne znate!

Prostim uvidom u spisak najvećih dužnika Elektroprivrede Srbije lako je ustanoviti da je Železara Smederevo d.o.o. u stečaju, barem u leto prošle godine, bila najveći dužnik ovog preduzeća. Dug Železare Smederevo iznosio je 4.659.796.056 dinara.

Dakle, nije posredi kineska kompanija, već pravno lice koje je Železarom Smederevo upravljalo dok kineska kompanija nije kupila tu železaru.

Da je to tako, svedoči i podatak sa istaknute tabele da Železari Smederevo d.o.o. u stečaju utrošak električne energije uopšte poslednjih godina nije ni fakturisan.

Pažljivijim uvidom u pomenuti spisak, može se uočiti jasno istaknuta napomena: "Dana 31.1.2019. nad kupcem 'Železara Smederevo' d. o. o. Smederevo – u stečaju, pokrenut je stečajni postupak i celokupan iznos potraživanja je prijavljen u stečajnu masu. Počev od jula 2016. kompletnu imovinu koja je bila u vlasništvu Železare Smederevo preuzeo je novi vlasnik, 'New-Silkroad Holding Co. Limited' iz NR Kine. Isti je nastavio da posluje pod novim imenom 'HBIS Group Serbia Iron & Steel' d.o.o. Beograd i redovno izmiruje svoje tekuće obaveze."

Ciđin iz Bora uopšte se ni ne nalazi na spisku najvećih dužnika EPS-a.

Predizborni pamflet na koji nisu imuni ni oni obrazovani

Najbednije je što je ova dezinformacija plasirana na dan poskupljenja električne energije u Srbiji. Na talasu poskupljenja trebalo je da obmane građane.

Država ih eto, preko poskupljenja – koja su više nego vidljiva i osetna – neprekidno udara po džepu, a tamo nekim "Kinezima", koji će nas sve, je li, porobiti i zapleniti, a verovatno i bombardovati ukoliko ne budemo slušali naređenja iz Brisela i Vašingtona, daje besplatno struju.

Običan konzument medijskih sadržaja najčešće nije u mogućnosti da proverava spinove koje nam plasiraju spin doktori. Na njih nisu imuni ni obrazovani konzumenti informativnih sadržaja.

Objavu o basnoslovnim dugovima kineskih kompanija, uostalom, video sam na "zidu" osobe koju veoma poštujem i koja je stekla najviša naučna zvanja u oblasti svog profesionalnog delovanja.

Uprkos, tome, moj virtuelni prijatelj ipak je naseo na očigledni spin, šireći zarazu dezinformacije dalje i dalje.

Ne tako davno, ovde sam pisao o najvećoj obmani ikada: tvrdnji zapadnih medija da je Kina, na ime duga Šri Lanke, zaplenila tamošnju luku Hambantotu. To nije moja tvrdnja, već sam citirao naučne radove grupe profesora i istraživača sa univerziteta Harvard i DŽons Hopkins koji tvrde da se tako nešto ne samo nije dogodilo, već i da zakup luke nema nikakve veze sa dugom države.

Tu je i očigledan primer Crne Gore, za koju su spin doktori, koji stoje i iza neistinite tvrdnje da kineska kompanija duguje skoro pet milijardi dinara za utrošenu električnu energiju, ne tako davno tvrdili da će biti žrtva kineskih kredita.

Do danas niko nije zaplenio infrastrukturu ili prirodna bogatstva Crne Gore.

Pandemija srušila mit o geografskoj osuđenosti na Zapad

Naše prijateljstvo sa NR Kinom posvedočeno je međusobnim poštovanjem teritorijalnog integriteta i naročito odnosom Pekinga prema Beogradu za vreme pandemije koronavirusa.

Dok je uspaničena Evropska unija otvoreno poručivala da ne može da nam pomogne, u vreme najvećih zdravstvenih izazova u pomoć nam je pritekao Peking.

Ta okolnost pomalo dezavuiše tvrdnju da smo zbog okruženja osuđeni isključivo na Evropsku uniju i NATO.

Zar ne bi bilo prirodno da vam u vreme pandemije pomognu upravo najrazvijenije komšije?

U našem slučaju to nije bilo prirodno iz dva razloga.

Najpre, same razvijene komšije bile su u većoj panici nego mi. Naš zdravstveni sistem, sa svim manama, funkcionisao je tada bolje od većine evropskih sistema.

Drugo, oni nisu ni smatrali da treba da nam pomognu.

Vratimo se, stoga, dezinformaciji o dugovanjima za struju kineskih kompanija.

Entiteti iz Evropske unije su od početka ovog veka iz naše zemlje isisali stotinak milijardi evra. Brisel će vam, pritom, vrlo rado pomenuti da nam je Evropska unija istovremeno "donirala" nekoliko milijardi.

Da biste održali takav odnos u "regionu", vama je potrebno pitanje "Kosova" kao stalni izvor destabilizacije, potrebne su vam horde "varvara" sa Istoka koje vas tobože potkradaju, i potrebni su vam sukobi unutar same zemlje.

Primer koji sam naveo svedoči da ćemo se sa približavanjem izbora suočavati sa mnogo laži kojima treba da doskočimo.

Laž o dugovima kineske kompanije u Smederevu samo je jedan u nizu, kome smo, evo, relativno lako doskočili.

Pročitajte OVDE novi autorski članak od DŽevada Galijaševića

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA