Najnovije

ONI SU U SVAKO ZLO DIREKTNO UMEŠANI: Amerikanci i „Bondstil“ su znali da se sprema ubistvo Olivera Ivanovića!?

Stručnjaci za bezbednost sa kojima je Sputnjik razgovarao ne veruju u profesionalizam kosovske policije, ali ne isključuju mogućnost da su američke obaveštajne službe znale da se sprema ubistvo jednog od najuticajnijih lidera Srba na Kosovu i Metohiji.

Američka vojska (Foto: Sinhua)

Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je ubistvo Olivera Ivanovića za Srbiju teroristički čin i izrazio sumnju u rad kosovske policije, Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je predistražni postupak. Na pitanje novinara da li je ovaj teroristički akt moguće dovesti u vezu sa upozorenjem Stejt departmenta od 10. januara o mogućim terorističkim napadima, Vučić je rekao da veruje da se radilo o rutinskoj proceduri pred praznike i da ne veruje da su američke službe imale konkretne informacije.
Stručnjaci za bezbednost sa kojima je Sputnjik razgovarao takođe ne veruju u profesionalizam kosovske policije, ali ne isključuju mogućnost da su američke obaveštajne službe znale da se sprema ubistvo Olivera Ivanovića.
DŽevad Galijašević podseća da je u tom saopštenju SAD skrenula pažnju na eventualne terorističke napade u vrlo precizno navedenim delovima pokrajine. Naveli su četiri mesta, a na prvom je Kosovska Mitrovica, simptomatično je da Amerikanci nikada nisu izdali slično saopštenje, kaže Galijašević za Sputnjik.
„Upozorenja nije bilo čak ni u vreme kada smo imali saznanja da se pojedini borci DAEŠ-a vraćaju na Kosovo. Koliko god delovalo protokolarno, ovo je ozbiljno saopštenje i zahteva ozbiljan zahtev za informacijama od američkih službi i američke vlade. Srbija treba da zahteva ozbiljnu razmenu podataka. Kako god upozorenje tretirali na najvišem državnom nivou, ipak je tu previše preciznih elemenata. Sigurno je da Amerikanci puno više znaju i da su verovatno imali određena saznanja ili makar indicije da će se nešto desiti“, kaže Galijašević.
I stručnjak za bezbednosne službe, profesor Beogradskog univerziteta Andrija Savić, kaže da ne treba isključiti mogućnost da su američke obaveštajne službe imale ovakve podatke. On ipak veruje da ćemo pravu istinu teško saznati zbog više okolnosti. Radi se o tome da su Amerikanci njihovi promoteri, to znači da kosovske službe rade po američkim instrukcijama, kaže Savić.
„Veliko je pitanje počinilaca ovog krivičnog dela da li su u pitanju Albanci, da li je reč o nekom ekstremnom krilu. U svakom slučaju, možemo da konstatujemo da se radi o stvaranju dodatne tenzije, tenzije koju treba uklopiti u kontekst Briselskog sporazuma i naravno svih aktivnosti vezanih za unutrašnji dijalog“, kaže Savić za Sputnjik.
Galijašević smatra da će ubistvo Ivanovića izazvati ozbiljne političke, ali i druge posledice, jer je to, kako kaže, i cilj svakog terorističkog čina.
„Kada se pogleda opšti politički kontekst u kome se desio atentat, taj čin terorizma izaziva posledice po dijalog, izazvaće i posledice na međunacionalne odnose, bez obzira ko je ubica, kakve snage stoje iza ovoga. On izaziva posledice na normalizaciju odnosa, uspostavljanje ZSO. U ovom momentu on objektivno ide naruku političkim strukturama Hašima Tačija i Haradinaja“, ističe Galijašević.
Oba sagovornika Sputnjika u potpunosti se slažu sa predsednikom Srbije kada je u pitanju poverenje u kosovsku policiju. Kada su ovako loši politički odnosi, teško da je moguće uspostaviti bilo kakvu saradnju bezbednosnih službi, kaže profesor Savić.
„Oni poslednjih godina idu u proces stvaranja svojih institucija, svojih organa, a veliko je pitanje njihove profesionalne kompetentnosti. Osnovna odlika onoga što je moglo do sada da se primeti jeste činjenica da su potpuno involvirani u političke ciljeve. Nema šanse da se nešto ozbiljnije događa na profesionalnom nivou. Sektor bezbednosti je potpuno politički instrumentalizovan i ide ka njihovim ciljevima“, kategoričan je Savić.
Galijašević je siguran da kosovska policijska služba istrazi o ubistvu Olivera Ivanovića neće pristupiti ozbiljno. On u potpunosti isključuje saradnju sa istražnim organima Srbije, jer je saradnja minimalna.
„Ti kontakti su protokolarni, nikako ozbiljni u smislu razmene obaveštajnih podataka. Daleko bolje kontakte s njima imaju neke zapadne zemlje, pre svega Amerikanci koji u priličnoj meri upravljaju ponašanjem kosovske policijske strukture, policijske službe, pa i drugim segmentima društva“, kaže Galijašević.
On dodaje da je očito da će Srbija morati da uz pomoć prijateljskih zemalja zagrize u istragu i utvrdi pozadinu ubistva i ko su neposredni izvršioci atentata na Olivera Ivanovića.
Policija Kosova ponudila je nagradu od 10.000 evra za relevantnu informaciju o ubistvu Olivera Ivanovića.
Šta je supruga Olivera Ivanovića izjavila o izvršiocima atentata pogledajte OVDE.
Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA